Patriarch van Moskou krijgt met Pasen kans op wat eerherstel
Na de eerdere oproep tot een paasbestand in Oekraïne van de voorzitters van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) en de Conferentie van Europese Kerken (CEK) vraagt nu ook de Wereldraad van Kerken (WCC) aan de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill om tussen te komen en zich publiek in te zetten om met (orthodoxe) Pasen op zijn minst voor enkele uren een staakt-het-vuren in acht te nemen. WCC-secretaris-generaal a.i. Ioan Sauca schrijft in zijn brief, die gisteren aan de Russische patriarch werd bezorgd, te beseffen dat het niet in het vermogen ligt van patriarch Kirill om de oorlog te stoppen. Maar gelovigen wachten op een troostend woord van Uwe Heiligheid. Ze denken dat het een impact kan hebben als u met een publieke verklaring en verzoek naar buiten zou komen, als geestelijke vader van miljoenen orthodoxen in zowel Rusland als Oekraïne.
De brief herinnert eraan dat Pasen voor oosterse christenen een bijzondere weerklank en een buitengewoon belangheeft. Bovendien behoort het tot de kern van het christendom om zich in te zetten voor een vreedzame dialoog in de plaats van confrontatie en bloedvergieten onder broeders. Daarom dringt Sauca bij patriarch Kirill erop aan om tussenbeide te komen om soldaten en doodsbange burgers een kans te geven elkaar te omhelzen en de paasgroet te wensen, om de bommen en de raketten een moment tot zwijgen te brengen en in de plaats daarvan het triomfantelijke geluid van de kerkklokken en het vreugdevolle gebaar van het trouwe volk te horen.
Lees verder na het beeldverslag van de paasoproep van de VN.
Gisteren lanceerde ook VN-secretaris-generaal António de Oliveira Guterres een oproep tot Rusland om beginnend op (de orthodoxe) Witte Donderdag en tot en met paaszondag op 24 april, een bestand te respecteren. Pasen is een tijd van vernieuwing, opstanding en hoop. Het is een tijd van reflectie over de betekenis van lijden, opoffering, dood en wedergeboorte. Het is bedoeld als een moment van eenheid, zegt Guterres. In overleg met het Internationale Comité van het Rode Kruis kan zo’n paasbestand benut worden om een veilige doorgang te garanderen aan alle burgers die een bepaald gebied willen verlaten en om een veilige levering van levensreddende humanitaire hulp mogelijk te maken. De paasperiode moet een moment zijn om samen te komen rond het redden van levens en het bevorderen van de dialoog om het lijden in Oekraïne te beëindigen.
Bron: WCC/VN