Patriarchaat van Moskou verliest draagvlak in Moldavië
Volgens het orthodoxe platform ‘Parlons d’Orthodoxie’ smelt de invloed van de Russisch-orthodoxe Kerk in Moldavië weg als sneeuw onder de zon. Het land streeft naar Europese integratie en ziet het verbreken van de banden met Rusland als een belangrijk onderdeel daarvan. De Moldavisch-orthodoxe Kerk, die deel uitmaakt van de Russisch-orthodoxe Kerk, heeft traditioneel een groot aantal gelovigen en oefent sterke invloed uit op het politieke en culturele leven in Moldavië.
De Moldavische regering onder impuls van de PAS-partij en president Maia Sandu hebben de laatste tijd echter een serie maatregelen genomen om de Russische invloed terug te dringen en de banden tussen de Moldavische Orthodoxe Kerk en de Russisch-Orthodoxe Kerk te verzwakken. Tot overmaat van ramp stapt een groot aantal geestelijken over naar de Roemeens-orthodoxe Kerk. De overheid is overigens van plan om het gebouw van de Theologische Academie in Chisinau aan de Roemeens-orthodoxe Kerk over te dragen. Ook het theologieonderwijs van de Universiteit van Moldavië wordt steeds meer toevertrouwd aan Roemeense theologen. Op 13 juli 2023 ondertekende het Roemeense patriarchaat een samenwerkingsprotocol met het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Moldavië.
Het patriarchaat van Moskou tracht de geestelijken die ‘overlopen’ naar de Roemeens-orthodoxe Kerk te bestraffen, maar tegelijk worden die geestelijken betaald door de Moldavische overheid. Er rest het patriarchaat niets anders dan met lede ogen toe te kijken…Ondertussen waarschuwt de Pro-Russische ex-president van Moldavië Igor Dodon voor de inbeslagname van de kloostergebouwen van de Kerk en de verdrijving van de monniken. Terwijl probeert Moldavië zijn banden met Roemenië steeds sterker aan te halen…
Bron: Parlons d’Orthodoxie