Patrick Desbois: 'Jezidi’s zijn de Joden van vandaag'

De Franse genocide-expert Patrick Desbois lanceerde al in de zomer van 2015 een campagne om bewijs te verzamelen van de genocide tegen de jezidi's.
13/12/2020 - 12:32

De jezidi's waren voor de zogeheten Islamitische Staat (IS) wat de Joden en de zigeuners waren voor de nazi's. Het zijn mensen die als inferieur worden beschouwd. Dat zegt de bekende onderzoeker en genocidekenner Patrick Desbois, naar aanleiding van zijn boek, Les larmes du passer (Editions du Rocher, 2020) dat hij in oktober 2020 publiceerde over de genocide tegen de jezidi's, een Koerdisch sprekende gemeenschap. De gemeenschap is een van de oudste bevolkingsgroepen van Mesopotamië en haar geloofsovertuiging bevat elementen uit het christendom, de islam en het jodendom, vermengd met manicheïstische, mithraïsche en heidense elementen.

De Franse priester Patrick Desbois had historici en de wereld al eerder verbaasd met zijn onderzoek en de publicatie van zijn boek La Shoah par balles (De Holocaust door kogels), waarin hij na zijn gesprekken met nog levende getuigen van de systematische moord op de joodse bevolking in Oekraïne en zijn zoektocht naar massagraven van joodse mensen die in Oekraïne vermoord werden, de omvang van de volkerenmoord tegen joden in Oekraïne had blootgelegd.

In zijn nieuwe boek buigt de voormalige (van 1999 tot 2016) directeur van de Nationale Dienst voor Relaties met het Judaïsme (SNRJ) van de Franse Bisschoppenconferentie (CEF) zich over de terreur van de IS tegen de jezidiminderheid in het grensgebied tussen Syrië en Noord-Irak. VN-onderzoekers hebben al tientallen massagraven opgegraven in de buurt van jezididorpen in het Sinjargebergte, ten noordwesten van Mosul, niet ver van de Syrische grens. Vandaag zijn nog altijd vele jezidi's op zoek naar familieleden, waarvan zij niet weten of zij de terreur en volkerenmoord hebben overleefd. Dit keer interviewde Desbois samen met de Roemeense Nastasie Costel, een afstammeling van gedeporteerde Roma, 380 jezidimannen, -vrouwen en -kinderen die bevrijd werden uit de klauwen van diegenen die beweerden soldaten van God te zijn. Daarvoor reisde hij ook naar 18 kampen die zich uitstrekken tot aan de Turkse grens met Irak en waar in de drukst bevolkte kampen 25.000 mensen verbleven. Hij bracht ook de reddingsnetwerken in kaart die werden opgezet om de jezidi's uit de handen van IS te bevrijden.

Zijn boek De tranen van de smokkelaars is naar eigen zeggen ook een huldebetoon aan de toewijding van deze moderne Rechtvaardigen die door IS genadeloos werden opgejaagd. Volgens Desbois bestaat geen enkele twijfel erover dat IS heeft getracht om de identiteit van de jezidi's volledig uit te wissen. Daarbij werd vanaf het begin gebruik gemaakt van gedwongen bekeringen tot de islam en de ontvoering van vrouwen en meisjes om hen als seksslavinnen te verkopen aan andere jihadisten, onder meer buitenlanders. IS heeft ook systematisch getracht om mannen boven de 14 jaar te scheiden van kinderen. Mannen werden daarna vaak meteen  geëxecuteerd, terwijl de jongste jongens naar indoctrinatie- en militaire trainingskampen werden gestuurd, vooral naar Tall Afar in Nineve.

Bron: Kipa-Apic