Patriottische Vereniging viert 100 jaar communisme in China

Na de val van het IJzeren Gordijn blijft het communisme in China het referentiepunt voor communisten wereldwijd.
24/06/2021 - 09:00
Een katholieke kerk in Dali (China)
Een katholieke kerk in Dali (China) © Vatican Media

De door de overheid gecontroleerde kerken in China organiseren een reeks activiteiten en vieringen ter voorbereiding van de grootse nationale viering van de honderdste verjaardag van de oprichting van de Communistische Partij (CP) in China op 1 juli. Het godsdienstbeleid van de Chinese partijleiding werd de afgelopen eeuw jaar nochtans gekenmerkt door geloofsvervolging en de vergeefse poging om een door haar gecontroleerde staatskerk op te richten.

International Christian Concern (ICN) meldt dat de door de overheid gecontroleerde Chinese Katholieke Patriottische Vereniging (CKPV), al vorige maand een groot feest hield voor de verheerlijking van de CP in het Jiangbei-district van de stad Chongqing. De viering vond volgens de mensenrechtenorganisatie plaats onder het moto: Lang leve de partij, lang leve het land, lang leve het communisme! Vicevoorzitter Liu Yuanlong van de CKPV zong er de lof van Peking en vertelde hoe God de Communistische Partij had uitverkozen. De aanwezigen werden er ook aangespoord om te luisteren naar de partijleiding en om de grote leider Xi Jinping te volgen.

Volgens ICN is de partijleiding er nochtans lang niet zo zeker van dat iedereen het enthousiasme van de door haar gecontroleerde CKPV deelt. In Peking worden alvast extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de viering op 1 juli ongestoord kan verlopen.

Bron: International Christian Concern/Christian Today