Paus bemoedigt Beweging voor een Betere Wereld

De paus spreekt in een videoboodschap de Beweging voor een Betere Wereld, die zich inzet voor de vernieuwing van de lokale kerkgemeenschappen, toe.
11/02/2022 - 11:39
Paus Franciscus
Paus Franciscus © Vatican Media

Paus Franciscus roept de leden van de Beweging voor een Betere Wereld in een videoboodschap op zich onvermoeibaar te blijven inzetten om de wereld menselijker te maken. Wees niet ontmoedigd en blijf werken om die transformatie in de wereld tot stand te brengen. En bovenal vraag ik u te blijven werken aan vrede en gerechtigheid, vooral voor kinderen en ouderen.

De paus herinnert eraan hoe paus Pius XII 70 jaar geleden (10 februari 1952) met zijn radioboodschap Proclamatie voor een Betere Wereld feitelijk de basis heeft gelegd voor de beweging die zijn ontstaan dankt aan de intuïtie van de Italiaanse jezuïet Riccardo Lombardi. Dankzij de vriendschap tussen de paus en de jezuïet kon de beweging een belangrijke rol spelen in de heropbouw van Italië, dat zich in die periode nog volop moest loswrikken van de fascistische nalatenschap van Benito Mussolini, de nazibezetting en de dreiging van de communistische ideologie. Na het Tweede Vaticaanse Concilie kreeg de beweging een internationaal centrum van conciliaire spiritualiteit in Rocca di Papa. Van daaruit lanceerde zij studies over verandering, dialoog, secularisatie, het volk van God, de wereld, maar ook een belangrijk project voor de vernieuwing van parochies na Vaticanum II. In het begin van de jaren 1980 verliet de beweging het centrum in Rocca di Papa. Sindsdien legt zij zich toe op pastorale projecten voor jongeren, gezinnen en religieuze instituten, die voornamelijk gericht zijn op de vernieuwing van de plaatselijke kerken.

De paus feliciteert de beweging omdat ze in de voorbije 70 jaar en voornamelijk via de lokale groepen de opdracht tot transformatie ter harte heeft genomen en de wereld, die getekend is door oorlogen en onrecht, door haar inzet tegelijkertijd menselijker en goddelijker heeft gemaakt. Hij spoort de leden aan om ook in de toekomst aandacht te hebben voor de uitdagingen waarvoor de multiculturele wereld, het toenemende individualisme,  de groeiende ongelijkheid en de aantasting van het milieu de mensheid plaatsen.

Bron: Vaticannews.va/SIR