Paus bemoedigt franciscanen naar aanleiding van 800ste verjaardag

Paus Franciscus heeft een brief geschreven naar de franciscanen wereldwijd, naar aanleiding van de 800ste verjaardag van de goedkeuring van hun Regel.
30/11/2023 - 14:08
Franciscus van Assisi, door minderbroeder Rik Van Schil.
Franciscus van Assisi, door minderbroeder Rik Van Schil. © Minderbroeders Wilrijk

Paus Franciscus heeft een brief geschreven naar de franciscanen wereldwijd, naar aanleiding van de 800ste verjaardag van de goedkeuring van de regel van Sint-Franciscus door paus Honorius III. Hij wijst daarin op de centrale plaats van het evangelie in die regel en moedigt franciscanen aan om de trouw aan de kerk in de hele wereld te bevorderen. De  brief werd voorgelezen tijdens de jubileumviering voor die 800ste verjaardag in de basiliek van Sint-Jan van Lateranen onder leiding van kardinaal Angelo De Donatis, de vicaris-generaal van het bisdom Rome.

In zijn brief vat Franciscus de geestelijke erfenis van Sint-Franciscus samen in 3 kernpunten;

  1. De naleving van het evangelie
  2. Gehoorzaamheid aan de kerk (en aan de paus)
  3. De uitnodiging om in broederschap en als mindere de wereld rond te gaan. 

Paus Franciscus vraagt om niet te aarzelen om zachtmoedig de wereld rond te trekken, om de armoede te delen, om de vrede van de Heer te verkondigen en om te vertrouwen op de voorzienigheid. Zo kunnen de leden van de franciscaanse familie een teken zijn van het evangelie in een wereld die helaas wordt getekend door oorlogen en conflicten, door allerhande vormen van egoïsme en door de uitbuiting van het milieu en de armen. ‘Verkondig dat het Evangelie werkelijk goed nieuws is voor de mens, zodat hij de beste richting kan vinden voor de opbouw van een nieuwe mensheid en de moed zou vinden om op weg te gaan naar Jezus, die als een rijk man voor ons arm is geworden.’

Tijdens de herdenkingsviering in Rome werd nog gezegd dat de heilige aanvankelijk een regel in 33 hoofdstukken had geschreven, die maar moeilijk in de praktijk te brengen was. Maar onder druk van zijn medebroeders en kardinaal Ugolino (later verkozen als paus Gregorius IX) stelde hij uiteindelijk een veel eenvoudiger regel in 12 hoofdstukken op. Paus Franciscus schrijft dat die regel ook vandaag nog een goed programma voor evangelisatie is, niet alleen voor de franciscanen zelf, maar eigenlijk ook voor elke christen.

Bron: VIS