Paus: 'Ik ben bereid te doen wat nodig is'

Paus Franciscus bevestigde op de terugweg aan journalisten dat het Vaticaan onderzoekt hoe het kan bijdragen tot vrede.
04/04/2022 - 14:15

Paus Franciscus bevestigde op de terugweg naar Rome na zijn tweedaagse pausbezoek aan Malta dat hij bereid is al het mogelijke te doen om bij te dragen tot het herstel van de vrede in Oekraïne. Op de heenvlucht had hij al gezegd dat een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev tot de mogelijkheden behoorde. Op de terugweg zondagavond voegde hij voorzichtig eraan toe: Ik ben bereid om naar Kiev te reizen. Maar ik weet niet of het haalbaar is of het opportuun is. Enigszins verrassend kondigde hij nog de mogelijkheid aan van een tweede ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, ondanks eerdere uitspraken van staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin. Dergelijke ontmoeting kan mogelijk ergens in het Midden-Oosten plaatsvinden. 

Lees verder onder de foto. 

 

Terugvlucht uit Malta
Terugvlucht uit Malta © Vatican Media

Stille diplomatie

De paus ging niet nader in op beelden over de gruwelijke executies van burgers in een buitenwijk van Kiev, maar hij herhaalde wel dat een oorlog altijd wreedaardig en onmenselijk is.Hij bevestigde nog dat zowel staatsecretaris Parolin als de verantwoordelijke voor de relaties met de andere staten van het staatssecretariaat aartsbisschop Paul Gallagher zich via stille diplomatie inzetten voor de vrede. Contacten met president Vladimir Poetin verlopen via de Russische ambassade in Rome. Het is van eind vorig jaar geleden dat ik hem persoonlijk heb gesproken. Met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft hij de voorbije maanden al twee keer gesproken. Toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was, slaakte iedereen een zucht van verlichting. Nooit meer oorlog! Zeventig jaar later zijn we dat allemaal vergeten. Ik ben verdrietig. Wij leren niet. Moge de Heer ons genadig zijn, ons allemaal. We zijn allemaal schuldig! 

Oproep tot gastvrijheid

Paus Franciscus had zondagmiddag nog een ontmoeting met migranten. Bij die gelegenheid veroordeelde hij het nieuwe drama van afgelopen weekend met vluchtelingen uit Libië, waarvan er slechts 4 werden gered en naar schatting 90 zijn verdronken. Op de terugvlucht herhaalde hij nogmaals zijn oproep voor een vlottere toelating, een betere integratie en een billijke verdeling van migranten en vluchtelingen over de landen van Europa. Wij worden allemaal geraakt door het probleem van migratie. Net zoals Europa aanzienlijke ruimte geeft aan de Oekraïners die op de deur kloppen, zo zou het hetzelfde moeten doen voor anderen die van over de Middellandse Zee komen.

Bron: Vaticannews.va