De paus van… Benin

Begin juni 2020 kondigde de bisschoppenconferentie van Benin aan dat Mathias Vigan niet langer priester is en geen sacramenten meer mag bedienen.
25/06/2020 - 09:36

De Beninse priester Mathias Vigan, die faam verzamelde als exorcist, een eigen kerk stichtte en zichzelf en passant uitriep tot paus, is door de bisschop Eugène Cyrille Houndékan van Abomey geschorst als priester en uit de katholieke Kerk gezet. Vigan was actief als pastoor in Banamé, een dorpje in de buurt van Abomey. Het is een regio in Benin waar het geloof in duivelbezetenheid en hekserij nog erg groot is. Dankzij de hulp van twee vrouwen, waarvan er een beweerde dat zij openbaringen van Maria kreeg en zelfs de Heilige Geest en God was, stichtte hij een bloeiende en snel groeiende gemeenschap. In november 2012 noemde hij zichzelf paus Christopher XVIII. Twee maand later werd hij met al zijn volgers geëxcommuniceerd. Dat belette hem niet om priesters en bisschoppen te wijden, eigen bisdommen op te richten en zelfs eigen kardinalen aan te creëren. Uiteindelijk zou zijn Allerheiligste Kerk van Jezus Christus zich naar eigen zeggen razndsnel over de hele wereld verspreiden.

Door het succes won de sekte ook aan politieke invloed. Vermoed wordt dat het stemadvies dat Vigan aan zijn aanhangers oplegde mee ertoe bijgedragen heeft dat Patrice Talon bij de presidentsverkiezingen van 2016 onverwacht werd verkozen. Leiders van Vigans sekte worden beschuldigd van zelfverrijking, onder meer door de verkoop van kaartjes voor ceremonies en heilige zouten en oliën om demonen af ​​te weren. Door een reeks schandalen heeft de sekte de voorbije jaren al vele leden verloren.

Eeerder van de maand bevestigde de bisschoppenconferentie van Benin dat het Vaticaan Mathias Vigan officieel uit al zijn priestertaken heeft gezet. Dat belet de zelfverklaarde paus evenwel nog niet om zijn  heilige missie voort te zetten ...

Bron: katholisch.de