Paus benoemt leden nieuwe studiecommissie vrouwelijke diakens

Meest prominent lid is de Franse Bijbelwetenschapper Anne-Marie Pelletier, die eerder al als eerste vrouw de Joseph Ratzingerprijs won.
08/04/2020 - 17:08
Paus Franciscus tijdens de Amazonesynode
Paus Franciscus tijdens de Amazonesynode © Vatican Media

Paus Franciscus heeft vandaag de leden benoemd van een nieuwe commissie die het diaconaat voor vrouwen moet bestuderen (Commissione di studio sul diaconato femminile). Hij had in 2016 al eens aan een theologische commissie de opdracht gegeven om te bestuderen of en hoe vrouwelijke diakens in de vroege Kerk actief waren. Maar die kon daarop geen eenduidig antwoord geven.Met de heroprichting van zo'n commissie met 10 theologen uit Europa en Amerika, waaronder ook 2 permanente diakens, geeft hij gehoor aan een van de aanbevelingen van de Amazonesynode. Aan het einde van de bijeenkomst adviseerden synodeleden aan paus Franciscus dat vrouwen in aanmerking zouden komen voor bepaalde bedieningen in de kerk.

De nieuwe studiecommissie wordt geleid door kardinaal Giuseppe Petrocchi, de aartsbisschop van Aquila. Denis Dupont-Fauville van de Congregatie voor de Geloofsleer wordt secretaris. De vrouwelijke leden van de commissie zijn:

prof. Catherine Brown Tkacz, Lviv (Oekraïne)

prof. Caroline Farey, Shrewsbury (Groot-Brittannië)

prof. Barbara Hallensleben, Freiburg (Zwitserland)

prof. Rosalba Manes, Viterbo (Italië) en

prof. Anne-Marie Pelletier, Parijs (Frankrijk)

En de mannen:

prof. Don Manfred Hauke, Lugano (Zwitserland)

prof. James Keating, Omaha (VS)

prof. mgr. Angelo Lameri, Crema (Italië)

prof. Dominic Cerrato, Steubenville (VS)

prof. Don Santiago del Cura Elena, Burgos (Spanje)

Bron: VIS/CNA