Paus benoemt met Terlinden opnieuw een opvallend jonge bisschop

Franciscus stelde op korte tijd verschillende relatief jonge prelaten aan voor bisschopszetels die traditioneel door een kardinaal worden bestuurd.
26/06/2023 - 15:36
Luc Terlinden, de nieuwe aartsbisschop.
Luc Terlinden, de nieuwe aartsbisschop. © Koen Vlaeminck

Luc Terlinden is zeker niet de jongste bisschop die het Belgische aartsbisdom al heeft gekend. Toch geeft zijn aanstelling volgens Vaticanwatchers een belangrijk signaal. Hoewel de leeftijd van bisschoppen bij de aanstelling door paus Franciscus in het verleden en in het bijzonder tijdens de beginjaren van zijn pontificaat niet zo’n grote rol speelde, lijkt de Argentijnse paus daarmee nu steeds vaker rekening te houden bij bisschopsbenoemingen voor cruciale bisdommen. Sinds begin dit jaar benoemde hij intussen vijf mannen beneden de zestig voor aartsbisdommen.

Het zijn cruciale bisdommen voor de wereldkerk, waarmee alvast in het verleden ook de titel van kardinaal was verbonden, al is dat laatste sinds deze paus niet langer vanzelfsprekend. 

  • Op 26 januari benoemde hij pater José Vicente Nácher Tatay (58) tot de nieuwe aartsbisschop van Tegucigalpa (Honduras) en opvolger van kardinaal Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga.
  • Op 11 februari benoemde hij de hulpbisschop van Toronto Frank Leo (51) tot opvolger van kardinaal Thomas Collins en aartsbisschop van Toronto. 
  • Op 26 mei werd bisschop Jorge Ignacio García Cuerva van Río Gallegos (55) opvolger van kardinaal Mario Aurelio Poli in Buenos Aires.
  • Op 12 juni werd de hulpbisschop van Madrid, José Cobo Cano (57), opvolger van kardinaal Carlos Osoro Sierra van Madrid. 
  • De laatste benoeming in deze serie is de aanstelling van Luc Terlinden (54) tot opvolger van kardinaal Jozef De Kesel (76) als nieuwe aartsbisschop van Mechelen-Brussel. 

Opvallend is dat al deze bisschoppen spiritueel en pastoraal bijzonder nauw aansluiten bij de koers van paus Franciscus. Luc Terlinden koos als bisschopsleuze ‘Fratelli tutti’, een expliciete verwijzing naar de encycliek en het beleid van paus Franciscus. Omdat zij alle vijf voor een aanstelling als bisschop nog tamelijk jong zijn en in principe niet voor hun 75 met emeritaat gaan, is de kans alvast erg groot dat zij hun bisdom nog lange tijd zullen leiden. Al is er daarvoor natuurlijk nooit een garantie onder deze paus, die ook graag de periferie van de wereldkerk bij zijn beleid wil betrekken. 

Het Amerikaanse jezuïetentijdschrift America concludeert: "Paus Franciscus zorgt er momenteel alvast voor dat bisschoppen die zijn visie voor de Kerk volop delen, de kerk op belangrijke plaatsen blijven dienen tot lang na zijn pontificaat."

Bron: America/CWN/The Pillar