Paus benoemt vertrouweling bij Orde van Malta

De benoeming van een vertrouweling moet helpen om de turbulente periode van interne geschillen en conflicten af te sluiten.
19/06/2023 - 15:14
John Dunlap, de grootmeester van de Orde van Malta
John Dunlap, de grootmeester van de Orde van Malta © Orde van Malta

Franciscus heeft Gianfranco Ghirlanda (80), een van zijn naaste vertrouwelingen en juridische adviseurs, aangesteld als speciaal pauselijk vertegenwoordiger bij de Orde van Malta. Hij volgt Silvano Maria Tomasi (82) op, die op 1 november 2020 de moeilijke en delicate taak had gekregen om de orde te hervormen. Tomasi kreeg daarbij ook heel wat weerstand omdat sommigen vreesden dat zijn hervorming de onafhankelijkheid en de  werking van de orde zou verzwakken. 

Gianfranco Ghirlanda is net als de paus een jezuïet. Hij is tevens professor kerkelijk recht. Volgens Vaticanisten is Ghirlanda een van de voornaamste raadgevers van de paus bij zijn hervorming van de Romeinse Curie, het bestuursapparaat van de katholieke Kerk.

De Orde van Malta koos vorige maand John Dunlap (66) als 81ste Grootmeester van de orde. Daarmee komt er voor het eerst sinds de stichting in 1099 een niet-Europeaan en niet-aristocraat aan het hoofd te staan van de Orde. De orde is aanwezig in 120 landen en helpt mensen in nood door middel van medische, sociale en humanitaire activiteiten. Zij is soeverein in termen van internationaal recht, maar in termen van canoniek recht is zij ondergeschikt aan de paus.

Bron: I.Media/Vaticannews.va