Paus bevestigt bevindingen van commissie over vrouwendiaconaat

Omdat de studiecommissie niet tot een eenduidig besluit over vrouwelijke diakens wist te komen, is volgens paus Franciscus verder onderzoek vereist.
08/05/2019 - 12:44
Paus Franciscus, tijdens de interreligieuze ontmoeting in Skopje
Paus Franciscus, tijdens de interreligieuze ontmoeting in Skopje © Vatican Media

Paus Franciscus heeft dinsdag, op de terugvlucht na zijn bezoek aan Bulgarije en Noord-Macedonië, bevestigd dat de studiecommissie over vrouwelijke diakens in de vroege Kerk geen overeenstemming heeft bereikt. Er is meer studie nodig over dit onderwerp, verklaarde hij tegenover de journalisten. Naar de bevindingen van de commissie, die drie jaar geleden werd opgericht, werd met belangstelling uitgekeken, omdat de conclusies de weg kunnen voorbereiden voor de wijding van vrouwelijke diakens. Maar al in december 2018 werd duidelijk dat het onderzoek tegenstrijdige bevindingen had opgeleverd.

De paus bevestigt nu dat alle commissieleden - zes vrouwen en zes mannen onder leiding van een bisschop - het erover eens zijn dat er vrouwelijke diakens bestonden in de vroege Kerk. Maar er is geen eensgezindheid over de vraag of zij wel dezelfde wijding als mannelijke diakens hebben ontvangen en hoe algemeen die praktijk was. Er zijn oude teksten gevonden die een formule bevatten die bij een diakenwijding van vrouwen werd uitgesproken. Volgens de paus kan die nog het best worden vergeleken met de manier waarop ook vandaag nog in de katholieke Kerk een abdis wordt aangesteld. Het gaat daarbij om een zegening en geen sacramentele wijding.

De paus zei verder dat de commissie een document vond waaruit blijkt dat diaconessen namens de bisschop optraden in een rechtzaak over de ontbinding van een huwelijk. Zij onderzochten dan bijvoorbeeld de kwetsuren op het lichaam van de gehuwde vrouw als er sprake was van mishandeling. En dan legden ze daarvan getuigenis af bij de rechter.

Hoewel er dus volgens de paus geen zekerheid over bestaat of vrouwen in de antieke kerk een sacramentele wijding ontvingen, wil Franciscus dat de kwestie verder wordt onderzocht.

De commissie heeft goed werk geleverd. Dit kan dienen om ermee door te gaan en een definitief antwoord te geven: ja of nee. Paus Franciscus

In de rooms-katholieke Kerk is de ambtswijding (in het Latijn: ordinatio) een van de zeven sacramenten. Zij heeft drie graden: de diaken-, de priester- en de bisschopswijding. Vooralsnog zijn vrouwen in alle graden uitgesloten. Tegenstanders van de diakenwijding van vrouwen vrezen dat dit de deur zou openzetten voor de wijding van vrouwelijke priesters en later van vrouwelijke bisschoppen.

Bron: Reuters/Kathpress.at/kro-ncrv-katholieknieuws