Paus bezoekt populairste bedevaartsoord ter wereld
05/12/2020 - 00:00
Paus Franciscus heeft in de nacht van zaterdag op zondag (om 17 uur plaatselijke tijd) een eucharistieviering opgedragen in debasiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Guadelupe. Met gemiddeld 14 miljoen pelgrims per jaar is het Mexicaanse bedevaartsoord Guadelupe de populairste bedevaartplaats ter wereld. De eucharistieviering was de eerste gelegenheid voor de gewone Mexicaanse gelovigen om de paus te kunnen ontmoeten.
Maria heeft ambassadeurs nodig
In zijn homilie herinnerde paus Franciscus aan de gehoorzaamheid van Maria en hoe zij zich met inheems gewaad en in de plaatselijke taal aan de heilige Juan Diego bekendmaakte. Die ochtend in december 1531 kon Juan de genade van God en zijn barmhartigheid ervaren. Sindsdien is zij dit gezegende land blijven begeleiden en blijft zij zich bekendmaken, vooral aan diegenen die als waardeloos worden beschouwd. Zo blijft zij hoop geven aan een heel volk. Vanuit dit heiligdom wordt die liefde en gerechtigheid uitgedragen en draagt zij mee de angst, wanhoop en het verdriet van diegenen die niet meetellen, jongeren zonder toekomst, blootgesteld aan pijnlijke en risicovolle situaties, ouderen die niet gewaardeerd zijn en die vergeten worden en van gezinnen in nood. Zij geeft de zekerheid dat hun lijden niet tevergeefs is en dat God onze broeder en metgezel is.
Bekering van de mestiezen
Onze-Lieve-Vrouw van Guadelupe werd in 1737 uitgeroepen tot patrones van Mexico en in 1910 van het hele Amerikaanse continent. De basiliek telt 10.000 zitplaatsen en kan aan 40.000 mensen plaats bieden. Daarmee is het ook een van de grootste kerken ter wereld. Voor de eucharistieviering met de paus daagden tienduizenden pelgrims op.
Ik kom als een missionaris van barmhartigheid en vrede. Paus Franciscus.
Volgens de legende verscheen de Maagd Maria op 9 december 1531 aan de indiaan Juan Diego. Zij gaf hem de opdracht naar bisschop Zumarraga te gaan en hem te vragen op de plaats waar zij op de berg Tepeyac verscheen een kerk te bouwen. De bisschop eiste echter een bewijs van de echtheid van de verschijning. Op 12 december verscheen Maria opnieuw, dit keer omringd door rozen hoewel het winter was. Juan Diego plukte de bloemen, legde ze in zijn tilma en trok ermee naar de bisschop. Toen hij ze aan de bisschop overhandigde, verscheen op de stof van zijn tilma het beroemde Mariabeeld, dat tot op heden nog als het beeld van de maagd van Guadelupe vereerd wordt.
Ontvangen als een ster
Franciscus werd vrijdag op de internationale luchthaven Benito Juárez van Mexico-City bijzonder hartelijk onthaald en werd er met dans en gezangen verwelkomd. Duizenden gelovigen hadden uren vooraf langs het traject plaatsgevat om een glimp van de eerste Latijns-Amerikaanse paus op te vangen. Zaterdagmorgen ontmoette de paus de president Peña Nieto, die hem eerder al op de luchthaven had verwelkomd. Hij maande er politici, gouverneurs en burgerlijke overheden aan om het eigenbelang op zij te schuiven en steeds het algemene welzijn te dienen. Aansluitend was er in de kathedraal een eucharistieviering, waarin de paus 170 Mexicaanse bisschoppen vroeg om het evangelie te verkondigen en het drugsgeweld en de criminaliteit in Mexico in woord én daad te bestrijden.
Inheemsen hopen op pauselijke steun
Pater Lombardi bevestigde aan journalisten dat de paus vertegenwoordigers van de indianengemeenschap in Chiapas gaat ontmoeten. De inheemse bevolking verwacht veel van dit bezoek. Zij hopen dat de eerste Latijns-Amerikaanse paus hun grieven ter harte neemt en onder de aandacht brengt. Tegelijk hebben enkele groepen van inheemsen om een spijtbetuiging gevraagd over de manier waarop de katholieke Kerk de Spaanse koloniale macht heeft geholpen met het ontnemen van de rechten van inheemsen en het doden van ontelbare indianen. De directeur van de persdienst van het Vaticaan kondigde nog aan dat er geen ontmoeting komt tussen ouders van de vermiste studenten en de paus. Die ontmoeting was nochtans in Amerikaanse en Mexicaanse media aangekondigd. Volgens Lombardi zijn vele groepen slachtoffer van geweld en is het voor de paus onmogelijk om alle afgevaardigden daarvan te spreken.
Bron: Kathpress.at
Naar de website van het pausbezoek