Paus bezoekt tweede katholiekste land ter wereld

De twaalfde buitenlandse pausreis naar Mexico staat in teken van verzoening en de strijd tegen geweld en corruptie.
05/12/2020 - 00:00

Paus Franciscus komt in de nacht van vrijdag op zaterdag, omstreeks 2.30 uur (19.30 uur plaatselijke tijd), aan op de luchthaven van Benito Juarez in Mexico Stad voor zijn twaalfde buitenlandse reis. Daarmee brengt hij hulde aan het volksgeloof in het belangrijkste Spaanstalige katholieke land ter wereld. Op Brazilië na wonen er in geen enkel ander land ter wereld zo veel katholieken. Volgens het onderzoeksbureau Pew vormen Latino’s en Spaanstalige katholieken uit Latijns-Amerika 40 procent van de katholieken wereldwijd. Van de 113 miljoen Mexicanen bestempelt 89 procent zichzelf als katholiek. Maar ook hier kiest 1 op 10 gedoopten ervoor niet langer katholiek te zijn. Het pausbezoek moet die trend helpen stoppen.

Waarnemers verwachten dat Franciscus, zoals aangekondigd in zijn videoboodschap, nadrukkelijk steun zal vragen voor de strijd tegen de drugshandel en de corruptie. In extremis werd het pausbezoek wegens een diplomatiek conflict overigens bijna afgelast, nadat Franciscus het groeiende drugsmisbruik en de drugshandel in Argentinië in een brief had aangeklaagd en waarschuwde voor de Mexicanisering in zijn land. Met zijn aanklacht van maatschappelijke wantoestanden zal hij onvermijdelijk op zere tenen trappen, omdat de corruptie en de betrokkenheid bij misdaad tot in de hoogste kringen zijn doorgedrongen. 

La Morenita

Een van de blikvangers is de reis naar het bedevaartsoord Guadelupe, de populairste bedevaartplaats ter wereld die jaarlijks door miljoenen pelgrims uit Mexico en andere Centraal-Amerikaanse landen wordt bezocht. Onze-Lieve-Vrouw van Guadelupe (La Morenita), de patrones van Mexico, staat met de verschijning van Maria aan de indianenheilige Juan Diego symbool voor de bekering van de oorspronkelijke inheemse bevolking van Latijns-Amerika. De Mariaverering, die zelfs de Mexicaanse revolutie overleefde, blijft tot op vandaag uitzonderlijk groot. Voor de eucharistieviering met de paus worden honderdduizenden gelovigen verwacht, die vanuit alle hoeken van het land naar Guadelupe reizen. Vooraf (zaterdag om 16.30 uur Belgische tijd) wordt de paus door president Enrique Pena Nieto en zijn echtgenote, die mee een lied schreef voor het pausbezoek, op het presidentiële paleis ontvangen. Hij ontmoet bovendien honderd Mexicaanse bisschoppen.

Mexicaanse Revolutie

Het pausbezoek heeft plaats tegen de achtergrond van de historisch beladen relatie tussen Kerk en staat. De religieuze vervolging ten tijde van de Mexicaanse revolutie in de jaren 1920 en de Cristeros-opstand van 1926-1929 staan bij iedereen nog levendig in het geheugen gebrand. De strijd tussen de antiklerikale revolutionaire krachten die de burgeroorlog in hun voordeel wisten te beslechten en de katholieke Kerk is nog steeds niet volledig voorbij. Geen enkel ander land ter wereld heeft zo’n strenge antiklerikale wetgeving als Mexico.

Bezoek aan de periferie

Sinds het begin van zijn pontificaat heeft de paus zijn oproep om het geloof tot aan de rand van de samenleving te verspreiden nog nooit zo letterlijk genomen. In Brazilië en de Filippijnen bezocht hij sloppenwijken en tijdens een Wittedonderdagviering waste hij al voeten van gevangenen. Hij had overigens ook tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten een ontmoeting met gevangenen. Maar tijdens deze reis steekt hij heel letterlijk de hand uit naar allerhande mensen aan de rand. Voor zijn eucharistie van woensdag in Ciudad Juarez heeft hij ontmoetingen met drugsverslaafden en familieleden van slachtoffers van geweld en bloedvergieten, armen en gevangenen en zondag in het kinderziekenhuis Federico Gomez met zieke kinderen. Maandag ontmoet hij mestiezen, tijdens het bezoek aan Chiapas.

Aanklacht tegen geweld en misdaad

Naarmate het pausbezoek vordert werpt Franciscus zich ook steeds nadrukkelijker op als gezant van vrede en verzoening, met bezoeken aan Morelia in West-Mexico (dinsdag) en de stad Ciudad Juarez aan de Mexicaans-Amerikaanse grens (woensdag). Morelia, de hoofdstad van de provincie Michoacan, staat mede door de golf van ontvoeringen en schietpartijen wereldwijd bekend als bastion van de drugshandel. De eucharistie wordt er overigens opgeluisterd door het Mama Rosakoor, dat wordt gevormd door vrouwen die als vluchteling werden gered.

Nog uitdrukkelijker dan Morelia staat ook Ciudad Juarez, de laatste etappe van het pausbezoek, symbool voor drugshandel en geweld. Alleen al in 2010 werden er 3.000 mensen vermoord. Betekenisvol is dat alle paustoespraken in het Spaans worden gehouden. Daardoor is zijn boodschap tijdens dit ongewoon lange buitenlandse bezoek ook voor heel Latijns-Amerika bestemd en zal ze ook daar politieke weerklank vinden.

Bron: Kathpress.at/Katholisch.de

Tertio brengt deze week een uniek Mexico-dossier met uitgebreide interviews van topmensen ter plaatse

http://www.papafranciscoenmexico.org

© Persdienst pausbezoek Mexico