Paus bidt Maria om bescherming tegen coronapandemie

Met een gebed bij de Lourdesgrot in de Vaticaanse Tuinen, online gedeeld in andere Mariaoorden, vroeg de paus Maria’s hulp in de strijd tegen corona.
31/05/2020 - 11:30
Met een gebed bij de Lourdesgrot in de Vaticaanse Tuinen, online gedeeld in andere Mariaoorden, vroeg de paus Maria’s hulp in de strijd tegen corona
Met een gebed bij de Lourdesgrot in de Vaticaanse Tuinen, online gedeeld in andere Mariaoorden, vroeg de paus Maria’s hulp in de strijd tegen corona © VaticanMedia

Het rozenkransgebed ter afsluiting van de Mariamaand mei vond plaats in verbondenheid met de bekendste Mariaheiligdommen over de hele wereld. Het publiek dat speciaal voor het gebed uitgenodigd was, bestond uit tientallen personen die een besmetting het coronavirus hebben overleefd, nabestaanden van overleden coronapatiënten, verpleegkundigen, artsen en ziekenhuispastores.

De plechtigheid bij de nagebouwde Lourdesgrot van Massabielle bestond uit het gezamenlijk bidden van de rozenkrans. Dat gebed werd simultaan meegebeden door gelovigen via de sociale media.

Aan het einde van de viering begroette de paus in het Spaans een voor een en bij naam de vele Mariaheiligdommen in Latijns-Amerika die via livestream met Rome verbonden waren. Hij begroette hen in zijn moedertaal, bedankte hen voor hun meebidden en -leven, en riep met hen Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe, de patrones van Mexico en heel Latijns-Amerika, aan.

De grot aan de Gave in Lourdes, waar Onze-Lieve-Vrouw aan Sint-Bernadette zou zijn verschenen, werd op tal van plaatsen in de wereld nagebouwd als een devotieplek ter ere van de Heilige Maagd Maria.

Oostakker

De bekendste Lourdesgrot in Vlaanderen is zonder twijfel die van Oostakker-Lourdes. Ze werd al in 1873 gebouwd in opdracht van markiezin de Courtebourne-de Nédonchel in de tuin van haar kasteel Slotendries. Meteen na de inzegening van het beeld aan de grot op 29 juni 1873 vroegen omwonenden en bewoners van het Gentse om te mogen komen bidden aan de grot. Een jaar later vond er de medisch onverklaarbare genezing plaats van de open beenbreuk van Pieter De Rudder. De bedevaarders stroomden er in groten getale toe en om ze te kunnen opvangen werd in 1876 een kerk opgetrokken. De bedevaartskerk, in de kenmerkende neogotische stijl van de architecten Emile Van Hoecke-Peeters en Jean-Baptiste Bethune, werd in 1924 tot basiliek verheven.

De pauselijke Lourdesgrot werd in 1902 in de tuinen van het Vatiaan in opdracht van paus Leo XIII aangelegd.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws