Paus bidt voor vrede in Soedan

In zijn zondagse toespraak tot gelovigen op het Sint-Pietersplein heeft de paus opgeroepen tot vrede in Soedan, waar honderdduizenden mensen lijden.
18/02/2024 - 15:51


In zijn angelustoespraak op de eerste zondag van de Veertigdagentijd heeft paus Franciscus opgeroepen tot vrede in Soedan. Daar woedt al tien maanden een bloedig conflict tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces. Duizenden mensen zijn daarbij al omgekomen, miljoenen sloegen op de vlucht en hebben hulp nodig. Volgens de VN lopen 700.000 kinderen het risico ondervoed te geraken.

‘Het is nu tien maanden geleden dat het gewapende conflict in Soedan uitbrak, wat heeft geleid tot een zeer ernstige humanitaire situatie. Ik roep de strijdende partijen nogmaals op een einde te maken aan deze oorlog, die zoveel schade toebrengt aan de mensen en de toekomst van het land. Laten we bidden dat er snel wegen naar vrede worden gevonden om te bouwen aan de toekomst van het dierbare Soedan.

Laten we niet vergeten: oorlog is een nederlaag, altijd.

Waar er ook gevochten wordt, de bevolking is uitgeput, ze zijn moe van de oorlog, die zoals altijd nutteloos is, en alleen maar dood en verderf brengt, en nooit een oplossing voor de problemen. Laten we in plaats daarvan bidden zonder vermoeid te raken, want bidden is effectief, en laten we de Heer vragen om de gave van geesten en harten die concreet toegewijd zijn aan vrede.’

De paus begon na zijn toespraak aan een vijfdaagse vastenretraite. Hij blijft daarvoor in het Vaticaan, in tegenstelling tot vorige jaren.