Paus blikt terug op historisch bezoek Joannes Paulus II aan Cuba

Samen met zijn eerste reis naar Polen was zijn bezoek aan Cuba een van de meest markante momenten in het pontificaat van Joannes Paulus II
20/01/2023 - 10:00
Het pausbezoek van 25 jaar geleden aan Cuba
Het pausbezoek van 25 jaar geleden aan Cuba © Vatican Media

Paus Franciscus heeft een brief geschreven aan de katholieken in Cuba waarin hij terugblikt op het bezoek van paus Joannes Paulus II 25 jaar geleden aan het land. Het bezoek, met de ontmoeting met de legendarische communistische leider Fidel Castro,  vond plaats van 21 tot 25 januari 1998. Die reis als historisch bestempelen is allerminst overdreven.

Na het bezoek van paus Joannes Paulus II werd Kerstmis hersteld als officiële feestdag, mochten processies opnieuw publiek uitgaan en kreeg de katholieke Kerk toegang tot de officiële staatsmedia.

Het bezoek van Joannes Paulus II zorgde voor een normalisatie van de relaties tussen Kerk en Staat in Cuba. De Poolse paus veroordeelde toen overigens ook het economische embargo van de VS, waarvan de bevolking toen al het slachtoffer was. Paus Franciscus schrijft in zijn boodschap dan ook terecht dat de reis een genade was voor iedereen.   

De paus herinnert aan de toenmalige oproep van zijn voorganger tot samenwerking en wederzijdse steun, vooral ten voordele van wie die het meeste nodig heeft. Keer terug naar je Cubaanse en christelijke roots en doe er alles aan om een waardigere en vrijere toekomst op te bouwen!, citeert hij paus Joannes Paulus II. En tot slot spreekt zijn verbondenheid uit met het Cubaanse volk en zijn grote schrijvers en kunstenaars en met Onze-Lieve-Vrouw van Liefde van El Cobre, de nationale patrones. 

Bron: Zenit