Paus brengt hulde aan Erasmus naar aanleiding van Erasmusjaar

Een Nederlands museum kreeg een opmerkelijke brief van paus Franciscus, naar aanleiding van het Erasmusjaar.
08/02/2016 - 15:56

Het Museum Gouda ontving vorige week onverwacht een brief van paus Franciscus. Daarin wordt het museum gefeliciteerd met de opening van de tentoonstelling Ik wijk voor niemand over Desiderius Erasmus (1466/’67-1536). De expo vindt plaats naar aanleiding van de 500ste verjaardag van de publicatie van het Novum Instrumentum omne, de allereerste uitgave van het Nieuwe Testament in het Grieks. Volgens museumdirecteur Gerard de Klein is het de eerste keer dat een paus een museum zo’n persoonlijke brief stuurt.

Erasmusjaar

Erasmus werd in Rotterdam geboren en groeide op in Gouda. In 1492 werd hij in de Dom van Utrecht tot priester gewijd. Hij trok door heel Europa en stierf tenslotte in Bazel (1536). De tentoonstelling over Erasmus in Museum Gouda is onderdeel van het huidige Erasmusjaar. De tentoonstelling duurt tot zondag 26 juni.

Authentiek humanisme

De Paus bidt dat de tentoonstelling tot het inzicht zal leiden dat het christelijk geloof en het ware humanisme geen tegengestelde krachten zijn, maar dat ze beide ten dienste zijn van de menselijke waardigheid, aldus de brief uit Vaticaanstad. Erasmus verkondigde als gelovige een authentiek humanisme in tijden van grote maatschappelijke verandering. Zo'n humanisme is in onze moderne tijd ook hoogst noodzakelijk (…) Erasmus herinnert ons aan de noodzakelijke solidariteit met elkaar, aan de noodzaak van het overstijgen van tegenstellingen en conflicten en de zoektocht naar een nieuwe eenheid, pluriform en inspirerend waarbij de som meer is dan de delen. Solidariteit is een onontbeerlijk principe voor het vestigen van maatschappelijke vriendschap.

Bron: kro-ncrv.nl/inspiratie