Paus brengt hulde aan religieuze diversiteit en harmonie

Franciscus had vandaag ontmoetingen met religieuze leiders en de kleine lokale geloofsgemeenschap.
03/09/2023 - 15:41

Paus Franciscus heeft op de laatste dag van zijn bezoek aan Mongolië, omringd door de bisschop van Hongkong Stephen Chow en zijn emeritus bisschop John Tong Hon, een warme groet gestuurd aan het nobele Chinese volk. ‘Ik vraag jullie Chinese katholieken om goede christenen en goede burgers te zijn.’ De oproep wordt geïnterpreteerd als een poging om de relaties met China te verbeteren, en tegelijk als een geruststelling voor de Chinese leiders dat zij niet bang hoeven te zijn voor de roomskatholieke Kerk, die constructief wil bijdragen aan de uitbouw van de samenleving.

Het was de eerste en enige keer dat Franciscus tijdens zijn vierdaags bezoek China publiekelijk vernoemde.

Paus Franciscus deed de oproep tijdens de eucharistie met de bescheiden katholieke gemeenschap in de ijshockeyarena in de hoofdstad Ulaanbaatar. Tot de Mongoolse gelovigen zei hij: ‘Ik ben met grote verwachting aan deze pelgrimstocht begonnen, met het verlangen om jullie te ontmoeten en te leren kennen. Ik dank God omdat Hij door jullie grootste dingen tot stand brengt in dit land. Ik groet ook mijn broeders bisschoppen, de priesters, religieuzen en alle vrienden die naar hier zijn gekomen uit verschillende  landen van het immense Aziatische continent.’

Opvallend was dat er ook enkele Chinese gelovigen aanwezig waren tijdens die eucharistie.

Franciscus besloot op het einde van de mis: ‘Heel erg bedankt, inwoners van Mongolië, voor het geschenk van vriendschap dat ik in deze dagen heb ontvangen.’

 

Viering met de lokale geloofsgemeenschap
Viering met de lokale geloofsgemeenschap © Vatican Media


Oproep tot harmonie en ontmoeting

Eerder op de dag had Franciscus een ontmoeting met tien religieuze leiders in het Hun-theater, dat de vorm heeft van een ger -  net zoals de kathedraal van de hoofdstad. De religieuze leiders vertegenwoordigden het boeddhisme en het sjamanisme – de twee belangrijkste religies in het land – maar evenzeer de islam, het jodendom, het hindoeïsme en opvallend ook de Russisch-orthodoxe Kerk. De meeste Mongolen volgen het Tibetaans boeddhisme en vereren zijn leider, de Dalai Lama. De boeddhistische leider in Mongolië sprak over de vervolgingen waarvan zijn geloofsgenoten doorheen de jaren slachtoffer werden, zonder te vermelden wie er daarvoor verantwoordelijk is. De abt van het Daschischoiling-klooster in Ulaanbaatar, Dambajav Choijiljav, vertelde dat vrede niet zozeer het ontbreken van conflict s, maar wel bestaat uit de inzet voor een geest die de positieve omstandigheden voor vrede mogelijk maakt. De vertegenwoordiger van het sjamanisme bracht hulde aan Genghis Khan en de traditionele tolerantie van de Mongolen.

Franciscus vertelde in zijn toespraak dat de interreligieuze dialoog de onderlinge verschillen niet ongedaan kan maken.

Maar dialoog helpt wel om elkaar beter te begrijpen en kan eveneens bijdragen tot wederzijdse verrijking, aldus de paus. Hij beklemtoonde nog dat het samenzijn van de afgevaardigden van de verschillende religies op zich al een belangrijk signaal is. Het is tevens een illustratie van de diversiteit in het land en de potentiële rol die de religies kunnen vervullen in de Mongoolse samenleving en bij het tot stand brengen van wereldvrede. De gast uit Rome verwees naar zowel Boeddha als Gandhi, die ons op  het pad van dialoog en ontmoeting zijn vooraf gegaan. Maar ook Jezus kan voor ons allen een broeder zijn bij onze zoektocht naar de manier waarop wij allen tot dezelfde mensheid behoren. 
 

Interreligieuze ontmoeting
Interreligieuze ontmoeting © Vatican Media

Opmerkelijk was zijn uitdrukkelijke verwijzing naar de expeditie van de Vlaamse franciscaan Guillaume de Rubrouck, die in de 13e eeuw door Sint-Lodewijk naar Mongolië werd gestuurd. 

‘Het maatschappelijk belang van onze religiositeit wordt gemeten aan de manier waarop wij harmonie bereiken met andere pelgrims op aarde en de mate waarin wij erin slagen harmonie te verspreiden op de plaats waar wij leven.’ Zoals eerder al in zijn encycliek Fratelli tutti (2020), herhaalde Franciscus dat religies een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid hebben tegenover de mensheid. ‘Wanneer laatstgenoemde zich uitsluitend op aardse belangen richt, dreigt zij uiteindelijk de aarde zelf te ruïneren .’ Tot slot maande hij alle aanwezigen aan om zich in te zetten voor een wereld waarin wij allen in harmonie samenleven. 

Bron: VIS/I.Media