Paus tot broederschappen: 'Actualiseer uw tradities'

Italië telt momenteel nog meer dan 3.000 broederschappen; paus Franciscus vroeg hen om het geloof en hun traditie levendig te houden.
17/01/2023 - 10:00
Paus ontmoet de Federatie van Broederschappen
Paus ontmoet de Federatie van Broederschappen © Vatican Media

Paus Franciscus heeft afgelopen maandag een delegatie van de Italiaanse Nationale Federatie van Broederschappen ontvangen. De federatie werd 25 jaar geleden opegericht en leverde een belangrijke bijdrage wat betreft de inzet van leken in de Kerk in de geest van het Tweede Vaticaanse Concilie. De oprichting vond toen plaats naar aanleiding van het Heilig Jaar 2000. De federatie telt momenteel een slordige 3.200 broederschappen, die samen ca. 2 miljoen leden tellen. 

De paus loofde de inzet van de leden en stimuleerde hen om hun tradities te actualiseren. Versterk uw band met de Kerk en probeer tegelijk uw spirituele, economische, artistieke en historische erfgoed levendig te houden. Dat kan u in staat stellen om zuurdesem te zijn voor het Italiaanse kerkelijke en sociale weefsel en om de volksvroomheid van gelovige mannen en vrouwen van onze tijd levendig te houden. Uw oude liturgische en devotionele praktijken worden bezield door een intens spiritueel leven en door uw concrete inzet van naastenliefde.

Laat u inspireren door de Heilige Geest en blijf meestappen in processies. Moge de rijkdom van en de herinnering aan uw geschiedenis nooit een reden worden om u op uzelf terug te trekken, om het verleden nostalgisch te vieren, u af te sluiten voor het heden en wees al evenmin pessimistisch over de toekomst, voegde de paus eraan toe. Hij moedigde hen aan om in de voetsporen van Jezus te stappen en samen op weg te gaan om het Evangelie te verkondigen. Hou het charisma van dienstbaarheid en missie levend en reageer met creativiteit en moed op de noden van onze tijd.

Bron: VIS