Paus: ‘Communie niet uit gewoonte ontvangen’

Paus Franciscus heeft de katholieken vanmiddag, op Sacramantszondag, opgeroepen om niet uit gewoonte deel te nemen aan de communie.
23/06/2019 - 16:02

Paus Franciscus heeft de katholieken vanmorgen, op Sacramentsdag, opgeroepen het sacrament van de eucharistie opnieuw te leren ontdekken. Het liturgische hoogfeest, dat gevierd wordt op de tweede donderdag na Pinksteren of op de daarop volgende zondag, is een goede gelegenheid daarvoor, zei de paus vanmiddag in zijn Angelustoespraak.

Paus Franciscus waarschuwde ervoor de heilige communie niet uit gewoonte te ontvangen. Het amen dat de gelovige behoort te zeggen als hij het lichaam van Christus krijgt, moet een beaming uit het hart zijn van het geloof in de werkelijke tegenwoordigheid van de Zoon Gods onder de gedaante van brood en wijn, zei de paus tot de gelovigen op het Sint-Pietersplein.

De paus herinnerde eraan dat gisteren zaterdag in Madrid veertien slotzusters zalig zijn verklaard. Zij stierven de marteldood in de wrede kerkvervolging tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939).

Santa Maria Consolatrice

Vanavond celebreert de paus de hoogmis van Corpus Domini, zoals Sacramentsdag in het Latijn heet, niet in zijn kathedraal, zoals sinds 1982 de traditie was, maar op het kerkplein van de parochiekerk Santa Maria Consolatrice in Casal Bertone. Aansluitend zal door de straten van deze Romeinse buitenwijk de sacramentsprocessie worden gehouden. Die zal worden afgesloten met de door paus te geven zegen met het Allerheiligste.

Zaterdag ging de paus voor in een pontificale hoogmis in de Sint-Pietersbasiliek. Tijdens deze viering wijdde hij de Argentijnse salesiaan Alberto Ricardo Lorenzelli tot bisschop. Deze geestelijke is aangesteld tot een van de hulpbisschoppen van het Chileense aartsbisdom Chili.

Bron: kro-ncrv.nl/katholieknieuws