Paus creëert dertien nieuwe kardinalen
Vandaag vindt in Rome een consistorie plaats waarop dertien nieuwe kardinalen worden gecreëerd. Negen van hen zijn jonger dan 80 en de stemgerechtigd mocht een conclaaf een opvolger voor paus Franciscus moeten verkozen. Met de nieuwe kardinalen erbij is net geen 60 procent (57 %) van de stemgerechtigde kardinalen door deze paus aangesteld. Omdat er almaar minder stemgerechtigde kardinalen zijn die nog door zijn twee voorgangers werden gecreëerd, drukt hij een aardige stempel op de verkiezing van zijn opvolger.
Bisschop Cornelius Sim van Brunei en aartsbisschop Jose Advincula van het Filipijnse Capiz lieten vooraf weten dat zij door de coronacrisis en de daarmee samenhangende reisbeperkingen niet in staat waren om naar Rome af te reizen. Het is overigens opvallend, maar typisch voor paus Franciscus dat opnieuw verschillende kerkleiders uit het Zuiden kardinaal worden. Opmerkelijk ook: met de kardinaalscreatie van aartsbisschop Wilton Gregory van Washington DC krijgt de eerste Afro-Amerikaanse gemeenschap voor het eerst in de geschiedenis een kardinaal uit hun rangen.
De negen nieuwe stemgerechtigde kardinalen komen uit Italië, Afrika, VS, Filippijnen, Chili, Brunei en – ook voor ons interessant - uit Rwanda. De 61-jarige aartsbisschop Antoine Kambanda van Kigali wordt meteen ook de eerste kardinaal in de voormalige Belgische mandaatgebieden Rwanda en Burundi. Kambanda werd in november 1958 in het oosten van Rwanda geboren, maar verhuisde later naar Kenia. Na zijn studies in Kigali en Butare werd hij in 1990 persoonlijk door paus Joannes Paulus II tot priester gewijd. In 2013 benoemde paus Franciscus hem tot bisschop van Kibungo, in het oosten van het land. In november 2018 volgde dan zijn benoeming als aartsbisschop van Kigali. Goed om weten is nog dat de kersverse Rwandese kardinaal zijn hele familie verloor in de genocide in 1994. Daardoor is zijn kardinaalscreatie ook politiek van belang voor de leiders van zijn land, die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.
Vandaag worden ook vier Italianen kardinaal. Opmerkelijk is dat de aartsbisschop van Milaan en de patriarch van Venetië – traditioneel zetels die door een kardinaal worden bezet – opnieuw zijn 'overgeslagen'. Mauro Gambetti, de gardiaan (overste) van het franciscanenconvent van Assisi, wordt met zijn 55 het jongste lid van het college van kieskardinalen. Bovendien is hij de eerste minderbroeder-conventueel (minoriet) in meer dan 100 jaar die kardinaal wordt gecreëerd. Dat gebeurde voor het laatst in 1861.
Lijst van de kardinalen-elect (met leeftijd, land van herkomst en functie):
- Mario Grech (63), Malta, secretaris-generaal van de Bisschoppensynode
- Marcello Semeraro (72), Italië, prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen
- Wilton Gregory (72), VS, aartsbisschop van Washington
- Antoine Kambanda (61), Rwanda, aartsbisschop van Kigali
- Jose Fuerte Advincula (68), Filipijnen, aartsbisschop van Capiz
- Celestino Aós Braco O.F.M. Cap. (75), Chili, aartsbisschop van Santiago de Chile
- Cornelius Sim (69), Brunei, apostolisch vicaris van Brunei Darussalam
- Augusto Paolo Lojudice (56), Italië, aartsbisschop van Siena-Colle di Val d’Elsa-Montalcino
- Mauro Gambetti O.F.M. Conv. (54), Italië, gardiaan van het Heilig Convent van Assisi
- Felipe Arizmendi Esquivel (80), Mexico, emeritus bisschop van San Cristóbal de Las Casas
- Silvano Tomasi C.S. (80), Italië, titulair aartsbisschop van Asolo, voormalig permanent waarnemer van de Heilige Stoel bij de VN in Genève
- Raniero Cantalamessa O.F.M. Cap. (86), Italië; predikant van het Pontificale Huis
- Enrico Feroci (80), Italië, pastoor van Santa Maria del Divino Amore in Castel di Leva