Paus tot diplomaten: Laat ons samen aan vrede bouwen

Paus Franciscus roept op tot vrede in een wereld die getuige is van toenemende verdeeldheid en oorlogen.
10/01/2023 - 13:37
Paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met diplomaten
Paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met diplomaten © Vatican Media

Paus Franciscus heeft vandaag een toespraak gehouden tot de diplomaten die geaccrediteerd zijn bij de Heilige Stoel. Hij veroordeelde de doodstraf en de executie van gevangenen in Iran, die meer respect vragen voor de rechten van vrouwen, maar had ook aandacht voor de spanningen en de conflicten in de vijf continenten en haalde fel uit naar de oorlogsmisdaden van Russische militairen in Oekraïne en de dood en vernietiging die daar worden aangericht. 

Het bezit van kernwapens is immoreel, omdat er door toevallige en onvoorziene omstandigheden een wereldbrand kan ontstaan. Paus Franciscus

De paus deed ook een oproep tot de verdediging van het leven. Hij sprak nogmaals zijn steun uit voor de tweestatenoplossing in het Heilige Land en drong aan op integrale ontwapening tegen de achtergrond van de nucleaire dreiging. In laatste instantie was omwille van de gebeurtenissen in Brazilië nog een passage aan de oorspronkelijke tekst toegevoegd. Daarin waarschuwde de paus voor de gevaren van de sociale en politieke polarisatie van de samenleving, ook in andere landen zoals Peru en Haïti. Het was een van zijn felste toespraken tot het diplomatieke korps sinds zijn aantreden. Momenteel onderhoudt de Heilige Stoel diplomatieke relaties met 183 landen. 

Bron: VIS/I.Media