Paus erkent wonder van Argentijnse kardinaal

Kardinaal Eduardo Pironio inspireerde zowel paus Johannes Paulus II als de huidige paus Franciscus.
09/11/2023 - 09:00
Kardinaal Pironio
Kardinaal Pironio © Vatican Media

Paus Franciscus heeft woensdag een wonder erkend van de Argentijnse kardinaal Eduardo Pironio (1920-1998), die onder paus Johannes Paulus II van 1984 tot 1996 voorzitter was van de Pauselijke Raad voor de Leken en als dusdanig een van de mede-inspiratiebronnen voor de Wereldjongerendagen. De Argentijnse paus had in februari 2022 eerder al zijn eerbiedwaardigheid erkend. 

Franciscus had hem vorige maand in een gesprek met 'Telam' nog als een belangrijke inspiratiebron en als een van de belangrijkste kerkleiders omschreven, ‘die bovendien jarenlang beschouwd werd als een papabile (ndr. een belangrijke kanshebber om tot paus verkozen te worden).’

De paus erkende gisteren ook de eerbiedwaardigheid van de Indiase zuster Eliswa van de Heilige Maagd Maria (Eliswa Vakayil), geboren in 1831 en overleden in 1913. Zij richtte de Congregatie van de Derde Orde van de Ongeschoeide Karmelieten, nu de Teresiaanse Karmelietenzusters, op. Ook de Italiaanse zuster Maria Francesca Foresti (geboren als Eleonora, 1878-1953), stichter van de Congregatie van de Franciscaanse Aanbiddende Zusters, en de Italiaanse priester Giuseppe Marrazzo (1917-1992), die als biechtvader een grote faam genoot in Messina (Sicilië) en die zich inzette voor de bekendmaking van de spiritualiteit van Sint-Antonius van Padua, worden eerbiedwaardig. 

Bron: I.Media