Paus Franciscus aanvaardt ontslag bisschop Luc Van Looy

Paus Franciscus aanvaardt het ontslag van Luc Van Looy als bisschop van Gent en vraagt hem aan te blijven tot zijn opvolger is benoemd.
17/12/2018 - 10:36
Bisschop Van Looy leest voor uit eigen werk
Bisschop Van Looy leest voor uit eigen werk © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmuller

Paus Franciscus heeft het ontslag van mgr. Luc Van Looy als bisschop van Gent aanvaard. Dat heeft Peter Malfliet, perschef van het bisdom Gent, bevestigd aan TV Oost Nieuws.

Twee jaar geleden, naar aanleiding van 75ste verjaardag, heeft bisschop Luc Van Looy, zoals het kerkelijke recht voorschrijft, zijn ontslag aan paus Franciscus aangeboden. Die heeft toen zijn mandaat met twee jaar verlengd. Nu heeft de paus het ontslag wel aanvaard.

Paus Franciscus heeft bisschop Van Looy wel gevraagd om in volle functie bisschop te blijven tot er een nieuwe bisschop benoemd wordt. We gaan dus niet in een toestand van lopende zaken in het bisdom. De bisschop blijft in volle functie samen met zijn beleidsploeg. Ondertussen zal de apostolische nuntius de procedure voor zijn opvolging starten, zodat er over enkele maanden een nieuwe bisschop in het bisdom Gent kan benoemd worden, bevestigde Peter Malfliet aan TV Oost Nieuws. Malfliet onderstreepte dat het gaat een discrete en grondige procedure is die maanden duurt.

Biografie

Luc Van Looy werd op 28 september 1941 geboren in Tielen. In 1961 trad hij in bij de congregatie van de salesianen van Don Bosco. Hij studeerde eerst filosofie in Groot-Bijgaarden en vertrok daarna naar Korea. Daar kreeg hij een praktische pedagogische vorming en behaalde hij tegelijkertijd het licentiaatsdiploma muziek (specialisatie piano). Vervolgens studeerde hij aan de KU Leuven theologie en behaalde  in 1972 een licentie in de missiologie. Intussen werd hij op 12 september 1970 in Oud-Heverlee tot priester gewijd voor de congregatie van de salesianen.

In Zuid-Korea was hij in het aartsbisdom Kwangju eerst actief als leraar moraal en godsdienst in het hoger secundair onderwijs en verantwoordelijke voor de studentenpastoraal. Daarna was hij tussen 1974 en 1984 verantwoordelijke voor de studentenpastoraal in het aartsbisdom Seoel, coördinator studentenpastoraal voor heel Oost-Azië, provinciaal van de salesianen in Korea en voorzitter van de Hogere Oversten in Korea.

Vanaf 1984 tot zijn benoeming tot bisschop van Gent werkte Mgr. Van Looy in het generale huis van de salesianen in Rome. Hij was lid van de Algemene Raad van de salesianen, verantwoordelijke voor de salesiaanse missies en voor de salesiaanse jeugdpastoraal. Sinds 1996 was hij vicaris-generaal van de algemeen overste van de salesianen en verantwoordelijke voor de Salesiaanse Familie. Tegelijkertijd was hij sinds 1995 kerkelijk assistent bij de World Union of Catholic Teachers (W.U.C.T.), een organisatie die wereldwijd nationale lerarenassociaties verenigt.

Op 19 december 2003 benoemde paus Joannes Paulus II hem tot bisschop van Gent. Op 1 februari 2004 werd hij in de Gentse Sint-Baafskathedraal tot bisschop gewijd.