Paus Franciscus benoemt aartsbisschop Gänswein tot nuntius voor de Baltische staten

De privésecretaris van Benedictus XVI keerde na diens overlijden terug naar zijn thuisbisdom Freiburg. Nu krijgt hij een nieuwe, uitdagende opdracht.
25/06/2024 - 12:55
Aartsbisschop Georg Gänswein tijdens een interview op 31 december 2023 in het Vaticaan over het laatste jaar van paus emeritus Benedictus XVI
Aartsbisschop Georg Gänswein tijdens een interview op 31 december 2023 in het Vaticaan over het laatste jaar van paus emeritus Benedictus XVI © Paolo Galosi/Romano Siciliani/KNA

De Duitse aartsbisschop Georg Gänswein (67) wordt ambassadeur van het Vaticaan voor Estland, Letland en Litouwen. Het Vaticaan maakte de benoeming door paus Franciscus maandag bekend. Zijn officiële residentie zal Vilnius zijn, de hoofdstad van Litouwen.

Vanaf 2003 was Gänswein privésecretaris van kardinaal Joseph Ratzinger/paus Benedictus XVI (2005-2013) tot aan diens overlijden op 31 december 2022. Gänswein keerde in juli 2023 op vraag van paus Franciscus terug naar zijn thuisbisdom Freiburg, zonder aanstelling. 

Verzuurde relatie

Het botert al langer niet goed tussen Gänswein en de huidige paus. In 2020 werd Gänswein door paus Franciscus ontheven van zijn rol als prefect van het pauselijk huishouden, een beslissing waarover Gänswein naar eigen zeggen 'geschokt en sprakeloos' was. Begin 2023 net na het overlijden van paus Benedictus XVI verschenen de memoires van Gänswein 'Niets dan de waarheid: mijn leven met Benedictus XVI'. Fragmenten verschenen zelfs al in de pers nog voor het overlijden van de vorige paus. Paus Franciscus en met hem enkele kardinalen waren ontstemd over het boek en de publicatiedatum die werden omschreven als 'tactloos' en een 'ongepaste indiscretie'. In het recent uitgegeven Spaanse interviewboek 'El Sucesor', zei paus Franciscus zelfs dat Benedictus door Gänswein werd gebruikt. 

Uitdagende job

Als nuntius voor de Baltische staten neemt Gänswein de rol op van permanente diplomatieke vertegenwoordiger van de Heilige Stoel met soortgelijke taken als een ambassadeur. Hem wacht een uitdagende taak. De religieuze situatie in de Baltische staten is erg verschillend. Zo is de bevolking in Litouwen overwegend katholiek, terwijl de 1% katholieken in Estland een kleine minderheid vormen. Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn de ogen van de internationale gemeenschap gericht op de Baltische staten die grenzen aan Rusland. Estland, Letland en Litouwen zijn sinds 2004 lid van zowel de Europese Unie als de NAVO. 

Bronnen: Katholisch (Duits) - Katholisch (Duits) - CNA (Engels)