Paus Franciscus bezoekt voor het eerst synagoge in Rome

Kardinaal Kurt Koch en de opperrabbijn van Rome zien het bezoek van de paus als een krachtig signaal tegen antisemitisme.
17/01/2016 - 14:35

Paus Franciscus brengt vandaag zondag als derde paus in de geschiedenis een bezoek aan de synagoge van Rome. Paus Joannes Paulus II, die in 1986 als eerste paus in de moderne geschiedenis een synagoge bezocht, en de emeritus paus Benedictus XVI (2010), deden hem dat voor.

Zowel de opperrabbijn van Rome als kardinaal Kurt Koch, die verantwoordelijk is voor de relaties met het Jodendom, bestempelen het bezoek als een krachtig signaal tegen antisemitisme. Dit bezoek vindt niet toevalliig plaats vlak na de verklaring van het Vaticaan waarin de bekering van joden voor het eerst uitdrukkelijk wordt afgewezen. Kardinaal Koch wijst op de positieve reacties uit de hele joodse wereld op het belangrijke document, dat naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het conciliedocument Nostra Aetate werd gepubliceerd.

Kardinaal Koch onderstreept het belang van het bezoek aan de synagoge: hiermee maakt paus Franciscus duidelijk dat het absoluut niet te verzoenen valt om christen en tegelijk antisemiet te zijn. Zo geeft hij een belangrijk signaal op een moment dat Europa met een nieuwe golf van antisemitisme wordt geconfronteerd.

Bron: I.Media