Paus Franciscus bezoekt Genua

Paus Franciscus brengt volgend jaar een bezoek aan de havenstad Genua naar aanleiding van het Eucharistische Congres en de Kroningsfeesten.
17/10/2016 - 15:47
Kardinaal Bagnasco met paus Franciscus © SIR

Kardinaal Angelo Bagnasco, de aartsbisschop van Genua, heeft zondag in de San Lorenzokathedraal de komst aangekondigd van paus Franciscus naar de Noord-Italiaanse havenstad. De paus bezoekt Genua op 27 mei 2017 naar aanleiding van het Nationale Eucharistische Congres. Dat evenement herdenkt ook de 380ste verjaardag van de kroning van de Madonna delle Vigne, het bekende Mariabeeld van Genua.

Kardinaal Bagnasco liet weten dat de offiiciële bevestiging van het bezoek pas heel recent was gearriveerd. Daardoor was er nog geen tijd om samen met de plaatselijke overheid een programma samen te stellen. Wij willen de komst van de paus in alle parochies van het aartsbisdom met intens gebed voor de Kerk en voor de paus voorbereiden. Zijn komst vormt voor ons allemaal een uitnodiging om het Evangelie te verkondigen.

Ambrosiaanse ritus

Tijdens het pausbezoek zal de Ambrosiaanse ritus centraal staan. Die ritus, genoemd naar de heilige Ambrosius, die in de 4de eeuw bisschop was van Milaan, dateert uit de 9de eeuw en wordt tot op vandaag nog steeds gebruikt in het aartsbisdom Milaan en in 51 parochies het Zwitserse Italiaanstalige kanton Ticino. De belangrijkste karakteristieken van de ritus zijn het meermaals hernemen van het Kyrie eleison (Heer, ontferm U) tijdens de eucharistieviering, het uitspreken van het Credo (geloofsbelijdenis) na de offerande en de advent, die twee weken eerder van start gaat omdat hij over zes zondagen loopt. 

Bron: SIR