Paus Franciscus voor controle naar het ziekenhuis

De paus heeft al enkele dagen een 'milde griep' aldus het Vaticaan. Vaticanisten vrezen dat er meer aan de hand is.
29/02/2024 - 14:36
Paus Franciscus liet tijdens de algemene audiëntie van 28 februari 2024 zijn tekst voorlezen
Paus Franciscus liet tijdens de algemene audiëntie van 28 februari 2024 zijn tekst voorlezen © Vatican Media/Dicastery for Communication

Paus Franciscus was wel aanwezig tijdens de gebruikelijke algemene audiëntie van woensdag, maar liet zijn tekst voorlezen door een andere geestelijke.

'Beste broeders en zusters, ik ben nog wat verkouden,' verontschuldigde de paus zich met gebroken stem.

Zo rapporteert vaticanist Hendro Munsterman via Whatsapp. 

Na de algemene audiëntie in de ochtend werd de paus naar een ziekenhuis van het Vaticaan op het Tibereiland gereden. Om 12 uur kon hij het ziekenhuis alweer verlaten na wat het Vaticaan 'enkele diagnostische onderzoeken' noemde. 

In zijn nieuwsbrief voor Nederlands Dagblad meldt Munsterman dat er onder vaticanisten wordt gevreesd dat er meer aan de hand is. '"De paus is pas ziek als hij dood is", is een oud gezegde hier in Rome' schrijft hij, verwijzend naar de laatste dagen van paus Pius X. De Vaticaanse krant L’Osservatore Romano reageerde woest toen commentatoren in 1914 durfden te beweren dat de paus 'verkouden' was. De paus zat juist stevig in het pauselijk zadel, zei de krant, maar een dag later overleed Pius X. 

Munsterman verwijst ook naar de 'milde griep' van paus Franciscus in november 2023 die achteraf een luchtweginfectie bleek te zijn. 

Een collega-vaticanist van Il Messagero wist te melden dat artsen de paus moeten dwingen om afspraken af te zeggen. De 87-jarige paus blijft maar doorgaan met audiënties, ontmoetingen en dagelijkse telefoontjes naar de parochie in Gaza. 

Bronnen: Zenit (Engels) - Hendro Munsterman voor Nederlands Dagblad