Paus Franciscus doopt elf catechumenen in paaswake
Paus Franciscus is zaterdagavond voorgegaan in de paaswake in de Sint-Pietersbasiliek. Na het aansteken van de paaskaars en de uitreiking van licht onder de aanwezigen werden elf volwassen catechumenen uit Albanië, Malta, Italië, Indonesië en China gedoopt. Ze ontvingen ook de eerste communie en het vormsel.
In zijn homilie verwees paus Franciscus naar Maria en Maria Magdalena, de twee vrouwen uit het paasverhaal in het Mattheüsevangelie. Zij waren vol verdriet toen ze op die vroege ochtend na de sabbat het graf van Christus buiten de stadsmuren van Jeruzalem gingen bezoeken. Dat verdriet is volgens de paus nog steeds te zien op de gezichten van talloze moeders en grootmoeders, het gezicht van kinderen en jongeren, die de last en de pijn van al dat onmenselijke onrecht dragen.
Op hun gezichten zien we de weerspiegeling van alle mensen die, in de straten van onze steden, de pijn van ellendige armoede voelen. Het verdriet dat veroorzaakt wordt door uitbuiting en mensenhandel, sprak Franciscus. We zien ook de gezichten van die mensen die begroet worden met minachting omdat ze immigranten zijn. Mensen die hun land, huis en familie hebben moeten achterlaten. We zien de gezichten met ogen die eenzaamheid en verlatenheid uitdrukken, omdat hun handen vol rimpels staan.
De Heer leeft!
De paus preekte vervolgens over de ontmoeting van de vrouwen met een engel die hun de boodschap van de Verrijzenis bracht en over de ontmoeting met de Verrezene zelf, die hun opdroeg terug naar de apostelen in de stad te gaan. Zoals de vrouwen hebben wij ook het graf bezocht. Daarom nodig ik u uit met hen mee te gaan en naar de stad terug te keren, met een nieuwe blik. Late we met hen meegaan om de boodschap te verkondigen. Laten we op weg gaan naar alle oorden waar de dood de enige oplossing lijkt en het graf het laatste woord lijkt te hebben. Laten we op weg gaan om te verkondigen, mee te delen en te openbaren dat het waar is: de Heer leeft! Hij leeft en wil in vele gezichten opstaan, de gezichten die de hoop hebben begraven, de dromen, de waardigheid.
Als we er niet toe in staat zijn toe te laten dat de Heilige Geest ons de straten op stuurt, dan zijn we geen christenen!
Zeegen over stad en wereld
Vandaag, op Pasen, leidde Franciscus de paasviering in de Sint-Pietersbasiliek. Daarna sprak hij, in aanwezigheid van tienduizenden gelovigen die uit de hele wereld op het Sint-Pietersplein zijn samengestroomd, zijn zegen Urbi et Orbi (Voor de stad en de wereld) en zijn paaswensen uit. Daarbij bad hij tot God om de nabijheid van de Verrezene bij alle mensen die zich inzetten voor vrede en gerechtigheid, juist in deze vaak complexe wereld. Vervolgens sprak hij over een aantal brandhaarden in de wereld. Als eerste noemde hij Syrië, waar al zes jaar een gruwelijke burgeroorlog woedt. Franciscus stond stil bij de aanslag van gisteren op een konvooi met evacués, waarbij zeker 112 doden vielen. Daarna noemde de paus het Heilig Land, Irak en Yemen. Ook bad hij dat God degenen die lijden onder het geweld en de honger in Afrika nabij mag zijn. Doelend op het feit dat dit jaar het paasfeest in oost en west op dezelfde dag wordt gevierd, zei Franciscus dat we nu echt met één stem kunnen zeggen: De Heer is waarlijk verrezen. Moge Jezus, die de duisternis van zonde en dood heeft overwonnen, ons vrede schenken. Zalig Pasen!.
Bron: I.Media/KRO.nl