Paus Franciscus droomt van een bezoek aan China een geeft advies aan opvolger
De jezuïet Pedro Chia, persdirecteur van de Chinese jezuïetenprovincie, interviewde de paus op 24 mei, feest van Onze-Lieve-Vrouw van Sheshan en Wereldgebedsdag voor de Kerk in China. Het interview werd zopas integraal gepubliceerd op Youtube (Spaans, Engelse en Spaanse ondertiteling).
Gedurende 15 minuten spreekt de paus openhartig en met humor over verschillende onderwerpen. Na zijn grappige advies aan toekomstige jezuïeten voegde hij er wat meer serieuze raad aan toe: laat je begeleiden in je onderscheiding en verlies nooit de missionaire geest.
Hij drukte opnieuw zijn wens uit ooit naar China te reizen. Dan zou hij onder andere het Mariaheiligdom van Sheshan willen bezoeken. 'Op mijn bureau in het Huis van de Heilige Martha heb ik een beeld staan van Onze-Lieve-Vrouw van Sheshan,' bekende de paus. Hij noemde het Chinese volk 'meesters van hoop en van geduld in het wachten'.
In een crisis zitten vergeleek hij met een doolhof. 'Je loopt en loopt en lijkt er nooit uit te komen. Je komt uit een crisis door erboven uit te stijgen, zoals in een labyrinth. En ten tweede kom je er nooit alleen uit, je komt eruit met hulp of iemand die je vergezelt. Jezelf laten helpen is erg belangrijk.'
Op de vraag hoe hij reageert op weerstanden in de Kerk, zei paus Franciscus dat 'je vaak weet dat je moet wachten, moet volharden en jezelf moet corrigeren, omdat achter sommige weerstanden een goede [constructieve] kritiek kan schuilen.'
Soms kan kritiek ook 'pijn veroorzaken', reflecteerde de paus en hij haalde daarbij het voorbeeld aan van een lijst met 22 sedevacantistische groeperingen [die geloven dat de pausen na Pius XII ongeldig zijn] die hij onlangs te zien kreeg.
Critici zijn altijd behulpzaam. Zelfs als ze niet constructief zijn, zijn ze altijd behulpzaam, omdat ze je laten nadenken over je daden.
Paus Franciscus
Toen pater Chia hem vroeg wat hij aan zijn opvolger zou zeggen, was zijn antwoord kort en eenvoudig: 'Bid.' 'Omdat de Heer spreekt in het gebed,' voegde hij er nog aan toe.
Op de vraag voor welke genade hij zelf bidt, antwoordde Franciscus met een glimlach: 'De genade van vergeving. Moge de Heer geduld met mij hebben.'
Bronnen: Aleteia (Engels) - La Croix (Frans)