Paus Franciscus feliciteert voorganger met 95ste verjaardag

Emeritus paus Benedictus XVI, die op 16 april 1927 op een Stille Zaterdag werd geboren, viert morgen zijn 95ste verjaardag.
15/04/2022 - 14:28
Een eerdere ontmoeting tussen beide pausen
Een eerdere ontmoeting tussen beide pausen © Vatican Media

Paus Franciscus heeft een bezoek gebracht aan emeritus paus Benedictus XVI om hem al te feliciteren voor zijn 95ste verjaardag op zaterdag 16 april. Ze hadden in het Mater Ecclesiaeklooster een kort, maar hartelijk gesprek, stond te lezen in het na afloop gepubliceerde persbericht. De vorige officiële ontmoeting dateert van 28 november 2020, toen nog in volle coronapandemie en naar aanleiding van een consistorie waarop enkele nieuwe kardinalen werden gecreëerd.  

De emeritus paus werd op 16 april 1927 in Marktl am Inn (Beieren) geboren als Joseph Ratzinger. Op het conclaaf na het overlijden van paus Joannes Paulus II in de lente van 2005 werd hij door de kardinalen tot de 266ste opvolger van Petrus verkozen. Op 28 februari 2013 trad hij als eerste paus in de moderne geschiedenis van de katholieke Kerk vrijwillig terug. 

Sinds mei 2013 leidt de emeritus paus een teruggetrokken leven, dat in het teken staat van gebed, muziek en lezen, in het klooster in de tuinen van het Vaticaan. Hij wordt er begeleid door enkele zusters en zijn privésecretaris, mgr. Georg Gänswein. Volgens zijn entourage mocht hij de voorbije dagen al gelukwensen ontvangen van bisschoppen en gelovigen uit de hele wereld. Hij is nog altijd helder van geest, al speelt hij nauwelijks nog piano. Gelovigen die hem willen feliciteren met zijn verjaardag kunnen dat online doen. 

Bron: I.Media/Vaticannews.va