Paus Franciscus geeft norbertijnen de missie van duurzaamheid

Goed beheer verliest ook de extreme armoede en kwetsbaarheid, net zo min als de duurzaamheid en de gastvrijheid uit het oog. 
23/09/2022 - 12:07

Paus Francuscus heeft gisteren woensdag een delegatie van de norbertijjnen uit de hele wereld ontmoet naar aanleiding van het 9de eeuwfeest van de oprichting van de abdij van Premontré, waar de heilige Norbertus in 1120 de orde van de premonstratenzers (of norbertijn of witheren) heeft opgericht. De paus moedigde de norbertijnen aan om een leven van dienstbaarheid te leiden. Hij herinnerde eraan dat de economische activiteit van de abdijen slechts een middel en geen doel op zich is. De economische activiteit van een religieuze gemeenschap is gericht op het levensonderhoud van haar leden, hun vorming en hun apostolaat. Economische activiteit dient de missie en de verwezenlijking van het charisma: het is nooit een doel op zich, maar altijd gericht op een spiritueel doel.

Lees verder onder de afbeelding. 

 

Norbertijnen uit de hele wereld ontmoeten paus Franciscus
Norbertijnen uit de hele wereld ontmoeten paus Franciscus © Vatican Media

Tegelijk moeten de abdijen oog hebben voor de consequenties van hun activiteiten en hun gemeenschapsleven voor de mensen in de omgeving, de gevolgen voor de armen, voor de gasten en de occasionele bezoekers, het bewaren van de evangelische eenvoud en de bevordering van gastvrijheid en een broederlijk leven. De paus gaf de norbertijnen in een moeite nog een nieuwe zending mee: oog hebben voor het milieu en dus streven naar duurzaamheid. Tegelijk kan het delen van het culturele erfgoed, de tuinen en het natuurgebied rondom de abdij bijdragen tot de dynamiek van de gemeenschap.

Tot slot benadrukte de paus dat elke abdij uniek is, een eigen identiteit heeft en dat geen enkele abdij haar model aan anderen kan opleggen. Een orde vormen vereist anderzijds wel de bereidheid om van elkaar leren, het respecteren van de autonomie en het koesteren van alle andere gemeenschappen.

Bron: VIS/SIR