Paus Franciscus geeft symbolische steun aan Dag van de Aarde

Nadat hij zaterdag al onverwacht de biecht had afgenomen op het Sint-Pietersplein bracht de paus zondag onaangekondigd een bezoek aan een stadspark.
25/04/2016 - 14:47

Paus Franciscus bracht zondagmiddag onverwacht een bezoek aan een manifestatie van de Focolarebeweging in de tuinen van de Villa Borghese in Rome. Zo betuigde hij zijn steun aan de Dag van de Aarde, die op 22 april wereldwijd wordt gevierd. Met het driedaagse initiatief bracht Focolare ook hulde aan de encycliek Laudato Si' van paus Franciscus.

Inzet voor sociale rechtvaardigheid en het milieu

Naar aanleiding van dat wereldwijde initiatief had de Focolarebeweging in het stadspark een Dorp van de Aarde opgezet, waarin jongeren de kans kregen om hun sociale projecten voor te stellen. Het initiatief Burgers van Rome en van de wereld verzamelde enkele getuigenissen van jongeren over hun strijd voor sociale rechtvaardigheid en de bescherming van het milieu. De Focolarebeweging wilde daarmee ook aanzetten tot een bezinning over de verantwoordelijkheid van de overheid en de politiek.

Bemoediging tot inzet voor kansarmen

De paus woonde zondag onaangekondigd de middag met debatten en getuigenissen bij. Nadat hij enkele getuigenissen had beluisterd, nam hij ook zelf kort het woord voor een geïmproviseerde toespraak. Daarin bracht hij hulde aan de inzet voor de sociaal zwaksten. U doet een goed werk en maakt hierdoor van de woestijn een woud. Vandaag vormt de God van het geld een bedreiging voor de menswaardigheid en het sociale weefsel. Met diegenen die geld hebben gaat het goed, maar wie zijn rekeningen niet kan betalen, dreigt vaak te belanden in armoede en ziekte of dreigt slachtoffer te worden van uitbuiting. Wees solidair met elkaar. Ongeacht geslacht of godsdienst. Het sleutelwoord voor een rechtvaardige samenleving is onbaatzuchtigheid.

Een van de andere gasten van het debat was de Italiaanse priester Maurizio Patriciello, die in de streek van Napels de strijd heeft geleid tegen de illegale stortingen en verbranding van giftig afval door de camorra, de lokale tak van de maffia, en de gevolgen daarvan voor de inwoners van de streek tussen Napels en Caserta. Door de gifstorten kreeg de streek de bijnaam van het Land van het Vuur.

Bron: I.Media/Kathpress.at