Paus Franciscus in gesprek over oecumene

In een interview met La Civiltà Cattolica blikt de paus vooruitnaar zijn reis naar Zweden en formuleert hij enkele bedenkingen over oecumene.
30/10/2016 - 12:52
Paus Franciscus
Paus Franciscus © SIR

In een interview met La Civiltà Cattolica, het gerenommeerde tijdschrift van de Italiaanse jezuïeten, blikt paus Franciscus vooruit op zijn korte bezoek aan Zweden. Intervieuwer van dienst is pater Ulf Jonsson s.j., directeur van Signum, het culturele tijdschrift van de Zweedse jezuïeten. Er zijn volgens de paus alvast twee begrippen van Maarten Luther waarvan katholieken veel kunnen leren. Allereerst is er het begrip hervorming. Paus Franciscus: Het was de bedoeling van de kerkhervormer om in een moeilijke tijd voor de Kerk een hervorming door te voeren. De katholieke Kerk mag niet vergeten dat zij altijd in een proces van hervorming - semper reformanda - moet zijn. De tweede verdienste van Luther is zijn aandacht voor de Schrift, het Woord van God dat hij tot bij het volk heeft gebracht.

In verband met de oecumene vindt de paus dat het enthousiasme moet verschuiven in de richting van gemeenschappelijk gebed en het samen werken aan barmhartigheid. Wij moeten samenwerken voor de zieken, armen en gevangenen. Dat is een hoogstaande en doeltreffende vorm van dialoog. Ook onderwijs kan volgens de paus helpen om elkaar niet sektarisch te benaderen.

Bron: La Civiltà Cattolica/Radio Vaticana