Paus Franciscus heft commissie Ecclesia Dei op

Paus Franciscus heeft zaterdag met een motu proprio de Commissie Ecclesia Dei opgeheven en ondergebracht bij de Congregatie voor de Geloofsleer.
21/01/2019 - 09:59

Met een zaterdag in L’Osservatore Romano gepubliceerd motu proprio (pauselijke brief op persoonlijk initiatief van de paus) heeft paus Franciscus de Pauselijke Commissie Ecclesia Dei opgeheven. De apostolische brief zelf is ondertekend op donderdag 17 januari.

Aartsbisschop Lefebvre

De commissie Eclesia Dei werd in 1988 door paus Joannes Paulus II opgericht met de publicatie van het motu proprio Ecclesia Dei adflicta. De commissie moest in eerste instantie de volgelingen van de traditionalistische Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre en de door hem in 1970 opgerichte Sint-Pius X Priesterfraterniteit (FSSPX) de mogelijkheid bieden om binnen de rooms-katholieke Kerk de preconciliaire Tridentijnse liturgie te vieren. Lefebvre kon zich niet verzoenen met de besluiten van het Tweede Vaticaanse Concilie vooral inzake de liturgie. Nadat hij in 1988, tegen Rome in, vier eigen bisschoppen had gewijd, werd hij geëxcommuniceerd. Later kwam daar een nieuwe opdracht bij: het in stand houden van de dialoog met de door Lefebvre opgerichte priesterbroederschap.

Overbodig

In zijn motu proprio schrijft paus Franciscus dat de omstandigheden die de heilige pontifex Joannes Paulus II ertoe brachten de Ecclesia Dei-commissie op te richten vandaag niet meer dezelfde zijn als toen in 1988. Die dialoog met de FSSPX gaat nu vooral over doctrinaire kwesties. Al sinds november 2017 werd die dialoog bovendien gevoerd door de Congregatie voor de Geloofsleer. Omdat Ecclesia Dei dus overbodig was geworden, heeft paus Franciscus ze nu feitelijk opgeheven.

Paus Benedictus XVI

Er is nog een andere reden voor de opheffing. Ecclesia Dei had er een derde taak bijgekregen: de zorg voor alle gemeenschappen die in eenheid met Rome de Tridentijnse ritus willen blijven volgen. omdat paus Benedictus XVI de preconciliaire liturgie al in 2007 door middel van zijn motu proprio Summorum Pontificum een canonieke status had verleend, was de commissie ook op dat vlak overbodig geworden. Paus Benedictus XVI bepaalde dat de Romeinse ritus voortaan bestond uit twee vormen: de gewone (volgens de hervormingen van Vaticanum II) en de buitengewone (volgens de hervormingen van het Concilie van Trente (Tridentijns), in 1962 door paus Johannes XXIII herzien). Het was ook paus Benedictus XVI die begin 2009 de excommunicatie van Lefebvre, de twee toenmalige consecratoren en de vier door hen gewijde bisschoppen ongedaan maakte.

Aparte sectie

Met zijn motu proprio heeft paus Franciscus nu beslist dat er binnen de Congregatie voor de Geloofsleer een aparte sectie wordt ingericht die zich speciaal zal bezighouden met het Latijnse traditionalisme, verenigd en afgescheiden van de Heilige Stoel.

Bron: Persdienst Heilige Stoel/kro.nl/nieuws