Paus Franciscus: het hoogste gezag is dat van dienstbaarheid

Paus Franciscus heeft donderdag tijdens een plechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek 14 nieuwe kardinalen, afkomstig uit 11 landen, gecreëerd.
29/06/2018 - 15:27
Paus Franciscus met de nieuwe kardinalen
Paus Franciscus met de nieuwe kardinalen © Vatican Media

Paus Franciscus heeft de 14 nieuwe kardinalen tijdens een ceremonie in de Sint-Pietersbasiliek opgeroepen om dienaar te zijn van hun gelovigen, in het bijzonder van de meest behoeftigen onder hen. De enige geloofwaardige autoriteit is die van dienstbaarheid. Wij mogen niet vergeten dat Jezus, voordat hij het hoofd boog op het kruis, knielde en de voeten heeft gewassen van zijn leerlingen. Niemand van ons moet zich beter achten dan anderen. Niemand moet op anderen neerkijken, behalve om hen te helpen om opnieuw op te staan. Het gezag van de Kerk groeit door dienst aan anderen, door hun waardigheid te verdedigen, door hen en hun wonden te zalven en door opnieuw hoop te geven.

Om te delen in de glorie van de Heer moet een christen mee zijn kruis dragen. Paus Franciscus

De paus overhandigde gisteren de rode kardinaalshoed aan 14 nieuwe kardinalen, afkomstig uit onder meer Pakistan, Japan, Madagaskar en Peru. Na de plechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en nadat de nieuwe kardinalen hem de eed van trouw en gehoorzaamheid hadden gezworen, bracht hij samen met hen nog een bezoek aan emeritus paus Benedictus XVI. De Portugese kardinaal António Dos Santos Marto, de bisschop van Leira-Fátima, vond na die ontmoeting dat de emeritus paus er fysiek zwak uit zag. Hij heeft beloofd om voor ons te bidden, voegde hij eraan toe.

Bron: I.Media/VIS/Kathpress.at