Paus Franciscus ontmoet religieuze wereldleiders

Paus Franciscus neemt met de oecumenische patriarch Bartholomeos I en de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby deel aan interreligieuze ontmoeting.
02/09/2016 - 15:47
Slotmanifestatie met de vredesoproep in 2014 in Antwerpen © Philippe Keulemans

Paus Franciscus reist deze maand op uitnodiging van de Sint-Egidiusgemeenschap opnieuw naar de Italiaanse stad Assisi, voor een ontmoeting met religieuze leiders uit de hele wereld. Hij neemt er deel aan de interreligieuze ontmoeting voor de vrede die in 1986 voor het eerst op initiatief van paus Joannes Paulus II in Assisi plaatsvond. Sindsdien vindt de ontmoeting jaarlijks in een of andere symbolische stad plaats. Ze is intussen aan de 30ste editie toe.

De persdienst van het Vaticaan bevestigde gisteren dat de paus op 20 september, op de Werelddag van de Vrede, per helikopter naar de stad van de heilige Franciscus reist. Hij neemt er deel aan een oecumenisch gebed en zal er een toespraak houden. In het klooster van de clarissen ontmoet hij de oecumenische patriarch Bartholomeos I, de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby, de  Syrisch-orthodoxe patriarch Ephrem II, het hoofd van de belangrijkste boeddhistische school van Japan en een afgevaardigde van de joodse en islamitische gemeenschap. Na de middag zal hij alle religieuze leiders individueel ontmoeten.

De dag eindigt met een gebed voor vrede volgens de eigen traditie op verschillende plaatsen in de stad en een slotplechtigheid op het plein voor de basiliek, met een getuigenis van een slachtoffer van de gruwel van de oorlog. Na de toespraak van de paus volgt een oproep voor vrede, die plechtig wordt ondertekend door alle aanwezige religieuze leiders.

Bron: I.Media