Paus Franciscus ontmoet trappisten

Paus Franciscus moedigde de trappisten aan tot een leven van nederigheid en dienstbaarheid. 
21/09/2022 - 09:00
Paus Franciscus ontmoette de trappisten
Paus Franciscus ontmoette de trappisten © Vatican Media

Paus Franciscus heeft de voorbije dagen de deelnemers van het generale kapittel van de orde van cisterciënzers van de strikte observatie, zoals de trappisten voluit heten. Zij worden geleid door de nieuwe Nederlandse abt-generaal, dom Bernardus Peeters. Het kapittel in het Italiaanse Assisi eindigt op 23 september 2022. Dez monniken hielden in februari al het eerste deel van hun kapittel.  

De orde telt momenteel 1.600 trappistenmonniken en 1.500 trappistinnen, verdeeld over 102 mannengemeenschappen en 77 vrouwengemeenschappen.

De paus nodigde hen uit om te evangeliseren door nederigheid en dienstbaarheid. Hij moedigde hen ook aan om vier dromen na te streven om zichzelf en de gemeenschap op te bouwen en te verbeteren: gemeenschap, participatie, missie en vorming. Die spirituele zoektocht zou hen ook moeten helpen om samen een weg van heiligheid te bewandelen, in een geest van broederlijke gemeenschap. De paus benadrukte nog dat zij met elkaar verbonden zijn, niet door hun uniformiteit, maar door hen gemeenschappelijke relatie met Christus, en in Hem tot de Vader in de Geest.

Een monnik die in zijn klooster bidt, draagt zijn steentje bij om het Evangelie naar de aarde te brengen en leert de mensen die daar wonen dat wij een Vader hebben die van ons houdt, en dat we in deze wereld op weg zijn naar de hemel. Trappisten zijn dus ook de actoren van een ‘Kerk op weg naar buiten’ door een levensstijl aan te nemen die wordt gekenmerkt door nederigheid en dienstbaarheid, waardoor zij hun doopsel vruchtbaar maken op een pad van heiligheid.

Bron: Vaticannews.va/I.Media