Paus Franciscus ontvangt boeddhisten uit Taiwan

Paus Franciscus ontving gisteren boeddhisten uit Taiwan, maar van een ontmoeting met de dalai lama is voorlopig nog geen sprake.
17/03/2023 - 17:05
Franciscus had een ontmoeting met boeddhisten uit Taiwan
Franciscus had een ontmoeting met boeddhisten uit Taiwan © Vatican Media

Godsdiensten moeten vandaag - te midden van de grote veranderingen voor de planeet en de mensheid - een essentiële rol vervullen in de bevordering van de broederljkheid, door de bevordering van de cultuur van ontmoeting, vooral bij jongeren, zei paus Franciscus gisteren donderdag tijdens zijn ontmoeting met een delegatie van de Vereniging van Boeddhisten van Taiwan.  

Cultuur van ontmoeting

We nemen altijd een risico als we ons openstellen voor de anderen, zei de paus, maar op die manier leggen we wel de basis voor broederlijkheid en vertrouwen. De cultuur van ontmoeting bouwt bruggen en opent vensters naar de heilige waarden en overtuigingen die anderen inspireren. Het haalt de muren neer die mensen verdelen en hen gevangen houden in vooroordelen of onverschilligheid. Hij loofde de monniken voor hun educatieve pelgrimstocht naar de heilige plaatsen, waardoor zij hun kijk op het goddelijke verruimen. Hij hoopt dat dit bezoek zal bijdragen tot een ontmoeting met de christelijke traditie, de herontdekking van de schoonheid van de aarde. De pelgrimstocht kan ook nieuwe  en kostbare kansen bieden voor groei in kennis, wijsheid, dialoog en begrip.

Dialoog met het boeddhisme

Sinds het begin van zijn pontificaat heeft paus Franciscus boeddhisten van verschillende affiliaties ontvangen, onder meer delegaties uit Mongolië, Japan, Taiwan en Thailand. Hij bracht zelf al eens een bezoek aan een boeddhistische tempel. Van een ontmoeting met de dalai lama, de populairste boeddhistische leider ter wereld en een levend symbool van moed en vredelievendheid is vooralsnog geen sprake. De dalai lama was te gast bij de vorige pausen, maar vermoedelijk wil de Heilige Stoel de moeizaam opgebouwde diplomatieke relaties met Peking niet in het gedrang brengen.

Bron: Vaticannews.va