Paus Franciscus overlegt telefonisch met president Abbas

Zij hebben van mening gewisseld over de ontwikkelingen in Palestina en Jeruzalem.
03/11/2023 - 12:58
President Mahmud Abbas ontmoet paus Franciscus
President Mahmud Abbas ontmoet paus Franciscus © Vatican Media

Paus Franciscus had donderdagmiddag een telefonisch gesprek met president Mahmud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, waarin de hoogdringendheid van het verlenen van humanitaire hulp en het bereiken van vrede in het Midden-Oosten werd benadrukt. ‘Beiden hebben overlegd over de recente gebeurtenissen in Palestina, inclusief de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. De paus uitte ook zijn verdriet over de burgerslachtoffers’, meldt het Palestijnse agentschap Wafa. 

‘Vredesinspanningen van het Vaticaan zijn cruciaal’

De Palestijnse leider Abbas had lof voor de inspanningen van de paus voor de vrede in de regio en hij beklemtoonde het belang van de oproepen van het Vaticaan voor een staakt-het-vuren. ‘Abbas benadrukte het belang van een politieke oplossing gebaseerd op internationale legitimiteit om de vrijheid, onafhankelijkheid en soevereiniteit van het Palestijnse volk te bereiken.’ Volgens Wafa riep Abbas ook op om een einde te maken aan de terreur tegen het Palestijnse volk op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Hij veroordeelde nadrukkelijk de gedwongen verplaatsing van Palestijnen.

Speciale status Jeruzalem

Het Vaticaan bevestigt het telefonisch onderhoud. Volgens de mededeling van de persdienst werd de rol van Jeruzalem bevestigd als plaats van ontmoeting en niet van conflict. Ook de universele status en waarde van de Heilige Stad voor de drie Abrahamitische religies werd benadrukt. Die universele rol van Jeruzalem wordt volgens de Heilige Stoel het best gegarandeerd met een internationaal gewaarborgde speciale status als hoofdstad van twee volkeren en drie monotheïstische godsdiensten.