Paus Franciscus op pastoraal bezoek in Genua

Het bezoek van paus Franciscus inspireert ook de staalarbeiders en de ijsmakers in de havenstad Genua.
27/05/2017 - 12:42
Paus Franciscus met kardinaal Bagnasco
Paus Franciscus met kardinaal Bagnasco © SIR

Paus Franciscus brengt vandaag een bezoek aan de havenstad Genua naar aanleiding van het Eucharistische Congres en de Kroningsfeesten. De paus wordt de hele dag geflankeerd door kardinaal Agnesco Bagnasco, de aartsbisschop van Genua en de afscheidnemende voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie. Het bezoek is het derde pastorale bezoek van de paus aan een Italiaans bisdom dit jaar. Het aartsbisdom Genua is een van de grootste van het land en telt 278 diocesane priesters en 220 reguliere priesters (religieuzen).

Genua, de hoofdstad van Ligurië, is de grootste havenstad van het land. De paus kwam vanmorgen kort na acht uur aan en begon zijn dag met een bezoek aan een staalfabriek. Daar ontmoette hij economische verantwoordelijken en kreeg er van de arbeiders een monumentale sculptuur van 10 ton staal, die 1,5 meter hoog en 3,5 meter breed is. Met hun beeld brengen de arbeiders hulde aan de inspanningen van paus Franciscus voor de nieuwe evangelisatie. Aansluitend ontmoette hij in de Sint-Laurentiuskathedraal bisschoppen, geestelijken, vrouwelijke religieuzen, seminaristen, leken en vertegenwoordigers van andere religies.

Bezoek aan een kinderziekenhuis

's Middags neemt paus Franciscus de tijd om vragen van katholieke jongeren te beantwoorden tijdens een ontmoeting in het heiligdom van de Madonna della Guardia, een heiligdom ten noordwesten van de stad. Daarna luncht hij samen met daklozen, vluchtelingen, illegalen en gedetineerden en bezoekt in het centrum van de stad nog het Giannina Gaslini kinderziekenhuis. Om 17 uur gaat hij voor in een eucharistieviering op de Piazzale Kennedy.

Het korte bezoek van paus Franciscus inspireerde ook de ambachtelijke ijsmakers  die twee nieuw smaken aan het publiek aanbieden. Beide smaken zijn geïnspireerd door het geboorteland van de Argentijnse paus. Dulce de Leche is een Genuese roomijsvariant van de gelijknamige karamelpasta die in Argentinië heel populair is. De lekkernij bestaat uit een gekarameliseerde crème van melk en suiker. Maté-Granita wordt een soort sorbetijs op basis van maté, de nationale drank van Argentinië. Het is een thee getrokken van de jonge blaadjes en knoppen van de matéplant. Het bevat niet alleen veel cafeïne, maar ook vitamine c. 

Bron: I.Media/KRO.nl