Paus Franciscus schrijft brief naar Huub Oosterhuis
De inmiddels 88-jarige Nederlandse dichter, theoloog, ex-priester en ex-jezuïet Huub Oosterhuis heeft tot zijn grote verbazing een brief, in het Engels, gekregen van paus Franciscus. De brief van de Argentijnse paus, zelf een jezuïet, werd al voor Kerstmis 2020 geschreven, maar is pas nu – met toestemming en op verzoek van vrienden van Oosterhuis – op de blog van bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam gepubliceerd.
Paus Franciscus schrijft daarin dat hij via de bisdom Haarlem over de omstandigheden van Oosterhuis werd geïnformeerd, al is onduidelijk waarop dit precies slaat. De paus schrijft: Het mysterie van genade en verzoening dat we vieren in deze kersttijd nodigt ons uit om opnieuw de vreugdevolle boodschap van Gods verlossende liefde en onbegrensde barmhartigheid te horen.
Lees verder onder de afbeelding.
Bisschop Hendriks omschrijft de brief, die hij een jaar geleden persoonlijk bij Oosterhuis afleverde, als een ‘hartelijke boodschap van geestelijke nabijheid.’
De brief van Franciscus is geschreven in het Engels en eindigt met de belofte van de paus dat hij zijn ex-confrater zal blijven gedenken in zijn gebed.
Jezuïet
Huub Oosterhuis is, als ik het zo mag zeggen, in heel zijn doen en laten nog steeds een jezuïet en altijd met de bijbel en theologie bezig gebleven, schrijft mgr. Hendriks in zijn blog. Hij is een fan van paus Franciscus, wiens encyclieken en exhortaties hij zorgvuldig leest. De bisschop van Haarlem-Amsterdam schrijft dat Oosterhuis hem gevraagd heeft te benadrukken dat hij zijn lidmaatschap van de katholieke Kerk nooit heeft opgegeven. Met zijn bezoek en de overhandiging van de brief heeft hij naar eigen zeggen een hand willen uitsteken en hoopt hiermee ertoe bij te dragen dat Huub Oosterhuis in vrede en verzoend zijn aardse levensreis zou kunnen voltooien.
Misbegrepen vernieuwer van de liturgie na Vaticanum II
Huub Oosterhuis trad in bij de jezuïeten, studeerde wijsbegeerte, letteren en theologie, en werd in 1964 tot priester gewijd. Hij raakte in het Nederlandse taalgebied vooral bekend door zijn bijdrage tot de vernieuwing van de liturgie na het Tweede Vaticaans Concilie met honderden gebeden en liedteksten, waarvan de meeste aanvankelijk waren geschreven voor de studentenparochie in Amsterdam. Die liederen worden tot op vandaag nog gebruikt in de liturgie in de Lage Landen en Duitsland, ook al werd Oosterhuis, die het boegbeeld was geworden van vernieuwingsgezinde katholieken, in 1969 door generale overste Pedro Arrupe uit de jezuïetenorde gezet. In 1970 legde hij het priesterambt neer.
Bron: Bisdom Haarlem/Nederlands Dagblad/Trouw