Paus Franciscus toch niet naar Noord-Ierland

Paus Franciscus heeft woensdag zijn deelname aan het Wereldgezinscongres van eind augustus 2016 in Dublin bevestigd.
22/03/2018 - 11:00
De staf van paus Franciscus
De staf van paus Franciscus © SIR

Paus Franciscus heeft woensdag officieel bevestigd dat hij op 25 en 26 augustus naar Ierland reist om er in Dublin deel te nemen aan het Wereldgezinscongres. Maar hij reist niet door naar Noord-Ierland. In enkele Ierse en Britse kranten werd erover gespeculeerd dat de paus als eerste paus ooit, mogelijk zelfs samen met koningin Elizabeth, een bezoek zou brengen aan Noord-Ierland.

Het wereldgezinscongres in Dublin, waarvoor gezinnen uit de hele wereld worden verwacht, vindt plaats van 21 tot 26 augustus. Paus Franciscus vertelde tijdens de woensdagse algemene audiëntie dat hij de slotwake en het gezinsfeest van zaterdagavond en de slotviering van zondagmorgen in Dublin zal bijwonen. Voorafgaand is er nog een driedaags congres.

Paus Johannes Paulus II bracht in 1979 een bezoek aan Ierland, dat decennialang als het katholiekste land van Europa werd beschouwd. Maar sinds de omvang van het seksueel misbruik door Ierse geestelijken duidelijk werd, heeft de katholieke Kerk er veel maatschappelijke invloed verloren.

Bron: The Tablet/Reuters