Paus Franciscus: 'Verkondiging is het werk van de Heilige Geest'

Volgens paus Franciscus dreigt een Kerk die niet verkondigt een louter spirituele vereniging of een multinational te worden.
05/11/2019 - 16:35

De katholieke Kerk moet gehoor geven aan het gebod van Jezus om het Evangelie aan allen te verkondigen of zij is gedoemd te verdwijnen. Dat laat paus Franciscus optekenen in het vandaag verschenen gespreksboek met Gianni Valente van het missieagentschap Fides, dat gepubliceerd is door de Libreria Editrice Vaticana (LEV) en de San Paolo Uitgeverij. Het boek verschijnt vlak na de buitengewone missiemaand oktober en de bisschoppensynode over het Amazonegebied.

De paus bestempelt de verkondiging van het Evangelie als de groene long van de Kerk. Die verkondiging, die wordt gedragen door de Heilige Geest en niet mag verward worden met 'proselitisme', behoort tot het wezen van de Kerk zelf. De Kerk zonder verkondiging is geen Kerk. Zonder verkondiging dreigt zij een spirituele vereniging of een multinational met initiatieven en een boodschap met ethisch-religieuze inhoud te worden. Daar is niets mis mee, maar het is niet de Kerk.

Zonder verkondiging is de kerk volgens de paus een vereniging of een ngo
Zonder verkondiging is de kerk volgens de paus een vereniging of een ngo © Vatican Media

De paus distantieert zich nadrukkelijk van proselitisme (overdreven verkeersijver), dat strijdig is met de oecumene en de interreligieuze dialoog. De misvatting dat men iemand het geloof kan opleggen, is een teken van een afwezigheid van de Heilige Geest. Toch behoort dit proselitisme niet tot het verleden en is het ook vandaag nog terug te vinden in parochies, bewegingen en religieuze orden. 

De verkondiging stelt ons in staat Jezus te ontmoeten en ons hart door Hem te laten raken. Paus Franciscus

Paus Franciscus verwijst naar de Handelingen van de Apostelen, waarin niet de apostelen, maar de Heilige Geest de hoofdpersoon is. Paus Joannes Paulus II erkende al dat het christendom, door volledige trouw aan de totale evangelieverkondiging en de kerkelijke traditie, het gezicht zal worden van de vele culturen en volkeren van waaruit het wordt verwelkomd en waarin het geworteld is. Het martelaarschap, zoals dat van de geëxecuteerde koptische christenen in Egypte of de zusters van Moeder Teresa die vermoord werden terwijl zij zorgden voor moslimpatiënten in een tehuis voor gehandicapte bejaarden in Jemen, is de hoogste vorm van dienstbaarheid en trouw aan Jezus.Ondanks het bloedvergieten zijn zij geen slachtoffers, maar overwinnaars.

Bron: Fides/VIS/Ansa