Paus Franciscus veroordeelt klimaatnegationisme

Paus Franciscus roept alle christenen op om mee het tij te keren en de ecologische crisis, die de hele mensheid bedreigt, af te wenden.
26/09/2019 - 11:42

De ecologische crisis brengt de hele mensheid in gevaar. De milieucrisis, en vooral de klimaatverandering, is geen overdrijving of fantasie van iemand die graag destabiliseert. De wetenschappelijke analyses over de klimaatverandering zijn te lang genegeerd. Dat schrijft paus Franciscus in zijn voorwoord bij het boek L'Alfabeto verde di papa Francesco van Franca Giansoldati over de pauselijke inzet voor de bescherming van het milieu. De tekst van de inleiding van de paus werd gisteren ook in L’Osservatore Romano gepubliceerd.

De encycliek Laudato si' (2015) over de bescherming van het gemeenschappelijke huis is het kompas voor christenen van de toekomst. Kardinaal Giovanni Angelo Becciu

Extreme en verwoestende klimatologische fenomenen namen wereldwijd toe, schrijft de paus, die verwijst naar de opwarming van de oceanen, het smelten van het poolijs, maar ook de toename van wervelstormen en overstromingen. Daardoor worden ook hele populaties op de vlucht gedreven.

Paus Franciscus
Paus Franciscus © Vatican Media

Paus Franciscus verwijst met grote sympathie naar de wereldwijde klimaatstakingen van jongeren.

Volgens de paus heeft de jonge generatie begrepen dat zij een wereld zullen erven die behoorlijk verwoest is. Iedereen moet bijdragen aan de zorg voor de schepping: Wij hebben een grote verantwoordelijkheid. God zal ons op een dag ter verantwoording roepen voor dit debacle. Maar het is gelukkig nog niet te laat. Christenen moeten hun netwerken voor milieubescherming versterken.

De paus benadrukt dat wij elke dag moeten kiezen voor het milieu en het klimaat. Hij nodigt tot slot ook uit om spaargeld te beleggen bij banken die ethisch handelen en die de  solidariteit respecteren.

Bron: KNA/www.kro.nl/katholiek