Paus Franciscus versterkt dialoog met islam
Vandaag komt paus Franciscus voor een drie dagen durend bezoek aan in Abu Dhabi, een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het programma omvat een rondleiding in de Sjeik Zayed-moskee, een eucharistieviering met 135.000 gelovigen in het Zayed-sportstadion in Abu Dhabi en een ontmoeting met de Muslim Council of Elders, onder leiding van de grootsjeik van Al Azhar. Duizenden christenen probeerden tevergeefs een toegangskaartje voor de eucharistieviering van dinsdag te bemachtigen. Tickets werden uitsluitend op aanvraag, maar wel gratis door de parochies verdeeld. De overheid heeft aan de deelnemers aan de eucharistieviering toegezegd dat zij officieel een extra vakantiedag krijgen.
Samenwerking en verstandhouding
Hoewel paus Franciscus al eerder moslimlanden bezocht, vergelijken sommige waarnemers deze pausreis met het historische bezoek van paus Paulus VI, samen met de toenmalige oecumenische patriarch Athenagoras, aan Jeruzalem in 1964. Dat zorgde destijds voor een doorbraak in de dialoog met het jodendom. Arabische media spreken nu van een doorbraak in de interreligieuze relaties, al heeft paus Franciscus zelf het meer bescheiden over een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de interreligieuze dialoog.
De paus hoopt met deze reis de dialoog met de islam te bevorderen en bij te dragen tot de verspreiding van verdraagzaamheid en het vreedzame samenleven in deze regio en elders in de wereld. Hij reisde eerder al naar Jordanië, de Palestijnse Gebieden en Israël (mei 2014), Albanië (september 2014), Turkije (november 2014), de Centraal-Afrikaanse Republiek (november 2015), Azerbeidzjan (oktober 2016), Egypte (april 2017), Myanmar en Bangladesh (december 2017). In maart reist hij ook nog naar Marokko.
Een miljoen katholieken
De Zwitserse kapucijn Paul Hinder, de apostolische vicaris van Zuid-Arabië en Jemen, hoopt dat dit pausbezoek van 3 tot 5 februari aan Abu Dhabi bijdraagt tot het pluralisme in de VAE. In 2.000 jaar kerkgeschiedenis werd het Arabische schiereiland nog nooit door een paus bezocht. Het aantal katholieken in de zeven emiraten samen wordt geraamd op ongeveer 1 miljoen. De overgrote meerderheid van hen zijn gastarbeiders, die vooral uit de Filipijnen, India en andere Aziatische landen afkomstig zijn. Bisschop Paul Hinder: De paus kan ook bij veel moslims op een grote sympathie rekenen. Ik hoop dat dit bezoek meer duidelijkheid kan scheppen over de status van de katholieke Kerk in dit land.
Het belang van de reis blijkt uit de aanwezigheid van journalisten van onder meer de Financial Times, The New York Times, Wall Street Journal, CNN, BBC en de belangrijkste Franse en Italiaanse media. De Turkse nieuwszender TRT heeft een live verslag van het bezoek aangekondigd. Het bezoek biedt de machthebbers de kans om de religieuze verdraagzaamheid en culturele diversiteit in de VAE in de verf te zetten. Ruim 80 procent van de bevolking is moslim, christenen vertegenwoordigen ongeveer 9 procent van de bevolking. De meeste golfstaten hebben christenen al lang geleden toegestaan om er in kerken te bidden.
Bron: Vaticannews.va/Kathpress.at/Emirates 24/7