Paus Franciscus vraagt gebed en steun voor coronaslachtoffers
In Rome is vanmiddag de Boodschap van paus Franciscus voor de veertigdagentijd 2021 voorgesteld. De kernachtige boodschap is geïnspireerd op een fragment uit het Matteüsevangelie: Kijk, we gaan op naar Jeruzalem (Mt 20, 17-19), waarin Jezus voorspelt wat er met Hem zal gebeuren in Jeruzalem en zijn apostelen vertelt over de erfenis die Hij wil nalaten. De veelzeggende ondertitel van de brief luidt: De veertigdagentijd: een tijd om geloof, hoop en liefde te vernieuwen.
Geloof, hoop en naastenliefde vernieuwen
Kardinaal Peter Turkson, de prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling, herinnerde bij de voorstelling van de pauselijke vastenboodschap eraan dat Jeruzalem de plaats is waar God zijn liefde voor de mensheid zou openbaren en de Geest van zijn Zoon over de mensheid zou uitstorten. Daar, en meer bepaald op heuvel even buiten de stad waar Jezus destijds werd gekruisigd, werd ook de basis gelegd voor de broederlijkheid van alle christenen. Op Golgotha leerde Jezus zijn leerlingen de lessen van een gehoorzaam geloof, van armoede, van de liefde van de Vader voor zijn Zoon en voor de wereld, van het gebed en van de hoop op zijn opstanding. Onder de titel: 'Zie, we gaan naar Jeruzalem', vertaalt paus Franciscus de lessen van het lijden, de kruisiging én de opstanding van Jezus in drie theologische deugden: geloof, hoop en naastenliefde, en een drie oefeningen voor de veertigdagentijd: vasten (onthouding, soberheid), stilte (gebed en bezinning), en naastenliefde (delen).
Oproep tot bekering
Bruno-Marie Duffé, de secretaris van het Dicasterie voor Integrale Menselijke Ontwikkeling, beklemtoonde van zijn kant dat de pauselijke boodschap voor de veertigdagentijd een oproep is tot vernieuwing en bekering, vanuit de herinnering aan het lijden, de dood en de opstanding van Jezus Christus.
Vandaag worden wij geroepen om samen met Christus de reis te maken naar een nieuw leven en een nieuwe wereld, en - te midden van de coronacrisis - naar een nieuw vertrouwen in God en de toekomst. Door te breken met een egocentrische levensstijl en buitensporige, zelfs dwangmatige consumptie, stemmen wij ermee in een armoede te leven die ons openstelt voor anderen en voor God en ons in staat stelt om de liefde te kunnen ontvangen van de Vader en de Zoon. De veertigdagentijd is een tijd om te geven en daardoor zien wij diegene in nood als een lid van ons eigen gezin, als een broer, als een vriend van wie we houden.