Paus Franciscus is een weekje op retraite

Tot vrijdag heeft de paus geen afspraken of publieke bijeenkomsten. Ontdek hoe je zelf op retraite kan gaan met paus Franciscus.
22/02/2024 - 12:00
Paus Franciscus tijdens zijn vastenretraite in 2016 in Ariccia ten zuiden van Rome
Paus Franciscus tijdens zijn vastenretraite in 2016 in Ariccia ten zuiden van Rome © Abaca Press / Alamy Stock Photo

Na het Angelusgebed van zondag begon de paus aan zijn jaarlijkse bezinningstijd. Tot vrijdag heeft hij geen afspraken en woont bij geen publieke bijeenkomsten bij. Hij zal deze week dus ook geen algemene audiëntie houden op woensdag zoals gewoonlijk. 

De traditionele pauze van de paus vindt plaats aan het begin van de vastentijd. Paus Franciscus moedigde de kardinalen en medewerkers van de Curie aan om hetzelfde te doen en van 18 tot 23 februari hun werkzaamheden op te schorten voor gebed en een persoonlijke bezinningstijd. 

Tot de coronatijd gebeurde die jaarlijkse retraite gezamenlijk, in een educatief centrum in de Albaanse Bergen ten zuiden van Rome. De traditie van een gezamenlijke retraite aan het begin van de vasten gaat terug tot paus Paulus VI in 1964. Pius XI organiseerde sinds 1925 ook al een jaarlijkse pauselijke retraite, maar dan in de advent. 

Zelf op retraite

Wil je zelf ook een weekje op retraite? Doen! Het kan een echte spirituele verademing betekenen en een herijking rond het centrum van je wezen, de levende Heer. 

Verschillende kloosters en abdijen bieden geschikte accommodatie, een sfeer van gebed en soms een programma van begeleiding. Zo kan je in het Karmelklooster in Gent inschrijven voor stiltedagen

Neem paus Franciscus mee op retraite

Wil je tijdens je retraite de spiritualiteit van paus Franciscus beter leren kennen? Dan kan je het pas verschenen boek van de Britse journalist Austen Ivereigh meenemen: First Belong to God: On Retreat with Pope Francis (alleen in het Engels, ISBN 9780829457919, 240 pagina's). 

Het boek biedt een achtdaagse retraite met meditaties die Jorge Mario Bergoglio schreef toen hij nog kardinaal-aartsbisschop van Buenos Aires was. Hij laat zich daarbij inspireren door de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola, de stichter van de orde van de Jezuïeten waartoe hij zelf behoort. 

In de inleiding van het boek zegt paus Franciscus dat 'een christelijke retraite iets heel anders is dan een wellnessvakantie'. In tegenstelling tot hetgeen je misschien zou verwachten is een retraite geen terugplooien op zichzelf, maar net het omgekeerde: een 'strijd' van ieder mens om ‘de verleiding te overwinnen om ons in onszelf op te sluiten’. 

'De Heer roept ons uit onszelf, om op te staan ​​en te lopen. Hij vraagt dat we ons niet afwenden van de pijn en de kreten van onze tijd.'

De Argentijnse paus verwijst in het bijzonder naar 'de twee grote crises van onze tijd: de achteruitgang van ons gemeenschappelijk huis en de massale migratie en ontheemding van mensen'. 

Bronnen: KathPress (Duits) - CNA (Engels) - Aleteia (Engels)

Austen Ivereigh, First Belong to God: On Retreat with Pope Francis
Austen Ivereigh, First Belong to God: On Retreat with Pope Francis © Loyola Press