Paus Franciscus weigerde twee keer om bisschop te worden

Pas toen hem een derde keer werd voorgesteld bisschop te worden, en op aandringen van generaal Kolvenbach, stemde Jorge Bergoglio uiteindelijk in.
17/02/2023 - 15:21
Jorge Bergoglio, toen bisschop van Buenos Aires, tijdens zijn kardinaalscreatie
Jorge Bergoglio, toen bisschop van Buenos Aires, tijdens zijn kardinaalscreatie © Vatican Media

De huidige paus, die trouwens de pausnaam Franciscus koos omdat deze Italiaanse heilige voor hem een belangrijke inspiratiebron is, kan bezwaarlijk ervan verdacht worden uit te zijn op macht. Dat wordt nogmaals bevestigd door het transcript over de gesprekken van paus Franciscus met jezuïeten in de DR Congo en Zuid-Soedan, dat in het jezuïetenblad La Civiltà Cattolica is gepubliceerd.

Paus Franciscus onthult daarin voor het eerst dat hij destijds het voorstel heeft geweigerd om hulpbisschop van San Miguel te worden. Daarna werd mij nogmaals gevraagd om bisschop te worden van een gebied in het noorden van Argentinië, in de provincie Corrientes. Om mij tot aanvaarding van de benoeming te bewegen, vertelde de apostolische nuntius mij dat zich daar de ruïnes van het jezuïetenverleden bevinden. Maar ik heb hem geantwoord dat ik geen bewaker van ruïnes wilde zijn en ik heb opnieuw geweigerd.

En paus Franciscus vertelt: De derde keer kwam de nuntius opnieuw naar mij, maar dit keer met een machtiging ondertekend door de generaal van de jezuïeten. Daarin stond dat pater Kolvenbach had ingestemd met mijn aanvaarding. Het voorstel was dit keer om hulpbisschop van Buenos Aires te worden. Daarom heb ik het voorstel in een geest van gehoorzaamheid uiteindelijk geaccepteerd.

Bron: CWN/La Civiltà Cattolica